Funcţionarii, stresaţi de cetăţeni. Medicii le recomandă, după buget, excursii în Thailanda sau plimbări în parc

Data publicării:
160414 functionari zalau-1

Aproape 200 de anagajaţi ai primăriei din Zalău au fost supuşi examenului periodic anual. La un sfert dintre aceştia, medicii au descoperit boli noi, de care nu sufereau anii trecuţi. Cei mai mulţi funcţionari au fost depistaţi cu hipertensiune arterială. Medicii le-au recomandat angajaţilor concedii de relaxare în străinătate.

"Sunt croazierele pe Mediterană, sunt Alpii Francezi. În Alpi, acolo, poţi să practici schiul la nivel european, cu drumuri bune, cu servicii excelente şi de cazare. Deci te destresezi mai bine, problema e de banii pe care îi ai. Pentru cei cu lefuri mai mici, să meargă la ţară, să mai lucreze pământul, să facă rost de un bilet de la sindicat", recomandă Florin Moldovan, medic specialist în medicina muncii.

Angajaţii primăriei recunosc că munca în contact direct cu cetăţenii le agravează starea de sănătate, dar cred că trebuie să mai lucreze ani de zile ca să îşi permită un concediu într-o ţară exotică.

"E destul de stresant, mi se par mai nervoși cei care primesc amenzile", spune un salariat.  

Reporter: "V-ati ales cu vreo boală?"

"Dureri de cap, mai multe, dar nu vreau să vorbesc", răspunde acesta.

"Deocamdată, trebuie să plătesc ratele, nu pot să pun bani deoaparte şi să plec", spune alt salariat.

Reporter: "Să mergeţi în Thailanda?"

"Nici nu visez", răspunde acesta. 

"În momentul în care se repetă acelaşi tip de răspuns, când trebuie să spună de două ori, de trei ori, pentru că nu toată lumea înţelege la fel, se încarcă nervos şi deja începe să aibă acea atitudine acră, cum se spune, în faţa omului", explică Radu Căpâlnaşiu, primarul municipiului Zalău.

De cealaltă parte, cetăţenii nu cred că ei sunt sursă de îmbolnăvire pentru funcţionari. "Nu, în niciun caz. E posibil uneori să îi stresăm, că toată lumea e sub presiunea timpului, toată lumea se grăbeşte", recunoaşte, totuşi, un sălăjean.

De altfel, starea de sănătate a funcţionarilor publici din Sălaj este deplânsă şi de Inspectoratului Teritorial de Muncă. Instituţia a verificat dacă primăriile din judeţ respectă legea şi alocă fonduri pentru controlul periodic al stării de sănătate a angajaţilor.

"În ceea ce priveşte administraţia locală, este o problemă destul de gravă, în sensul că din 61 de primării din judeţul Sălaj, doar 8 primării au efectuat examenul medical periodic pentru angajaţi", spune Luminiţa Nemeş, inspector-şef la ITM Sălaj.

Deocamdată, primăriile au primit din partea ITM doar un avertisment, dar dacă nu vor efectua examenul periodic pentru angajaţi, riscă amenzi cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri