Institut de cercetare privat, la Cluj

Data publicării:
cercetator

Creierul acestui institut este Raul Mureşan, cercetător de renume în studiul neurologiei. El a reuşit să atragă fonduri din străinătate, datorită rezultatelor sale excepţionale în domeniul neuroştiinţelor, a roboticii şi a inteligenţei artificiale.

"Avem finanţări de la guvernul Elveţiei, de la o fundaţiedin Germania şi aplicăm împreună cu parteneri din străinătate la diverse granturi europene, dar este un proces în derulare", a precizat cercetătorul.

"Atunci când am început, nu se putea face aşa ceva în universităţile clasice, deoarece, ceea ce facem noi este interdisciplinar, implică informaticieni, ingineri, oameni care lucrează experimental pe creier, psihologi, matematicieni", a explicat Răzvan Florian, şi el cercetător al institutului.

Oameni supra specializaţi primesc în străinătate, de la stat, sume de până la câteva zeci de mii de euro pe lună. Asta nu se întâmplă însă şi în România, iar cercetătorii aleg să lucreze în străinătate. Aceştia sunt şi ţinta institutului privat.

"Am avut visul și încă îl avem că se poate face cercetare şi în România, până acum am reuşit să facem cercetare în România, am publicat în reviste din străinătate, am reușit să facem ceea ce ne-a plăcut", a spus şi Vlad Moca, un alt cercetător de la institut.

Zece cercetători lucrează în total aici, iar finanţarea este asigurată din fondurile obţinute din străinătate. Institutul clujean are acum 2 mari laboratoare, unul echipat cu microscoape pentru imagistică şi electroencefalogramă, şi un altul de electrofiziologie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri