La şcoală, ca pe vremea bunicilor

Data publicării:
toaleta scoala

Din cele 60 de şcoli care trebuiau racordate la apă curentă în perioada 2013-2014 în judeţul Cluj, doar un sfert au acum canalizare şi apă curentă. Celelalte 45 de unităţi şcolare vor aştepta elevii în aceleaşi condiţii ca în ultimii cinci ani: cu apă de la dozator şi toalete în curte.

Este şi cazul şcolii generale din comuna Ţaga. Cei 60 de elevi de clasele V-VIII învaţă într-o clădire veche de 100 de ani, care nu e racordată la utilităţi. Apa este pompată dintr-o fântână, printr-un hidrofor, iar atunci când vor să meargă la toaletă, copiii sunt nevoiţi să iasă în curte.

"Sunt chiuvete unde copii se spală pe mâini, iar apa folosită pentru băut este adusă de copii de acasă", a declarat Emil Sabău, viceprimarul comunei Ţaga.

Clădirea nouă, începută în urmă cu 7 ani, e construită doar pe jumătate. Imobilul a fost trecut în subordinea primăriei, care trebuie să găsească acum aproape 1 milion de lei din bugetul local pentru a deschide noua şcoală.

"S-a oprit din lipsă de fonduri. Am avut o oportunitate de a obţine o finanţare prin proiectul POR, am facut o cerere de finantare, dar a fost respinsă ca fiind neeligibilă", a explicat viceprimarul.

"Din şcoală iese afară şi merg la WC şi merg înapoi. Este şcoală nouă ridicată, dar nu ştiu când se va termina...", a spus bunica unui elev.

"Nu e igienic, în primul rând. Mie nu mi se pare igienic! Plus de asta, sunt şi pericole mari acolo, dacă ies copiii afară", a afirmat şi o mamă.

Pentru a aduce şcolile din Cluj la nivelul secolului XXI, ar fi nevoie de 4 milioane de lei. Chiar dacă banii vor fi alocaţi treptat, autorităţile judeţene promit că, până în 2017, nicio şcoală din Cluj nu va rămâne fără apă sau canalizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri