Lipsă de aparate pentru radioterapie

Data publicării:
radioterapie

După 15 şedinţe de terapie cu raze Cobalt, Dumitru Ciul s-a vindecat de cancer. A fost diagnosticat cu cancer la plâmâni şi la creier şi nimeni nu-i dădea prea multe şanse. Tumorile au dispărut însă, după şedintele de radioterapie. "Mi-a făcut foarte bine, pentru că sunt în viaţă. Cu boala pe care am avut-o, cancer la plâmâni, nu prea îmi dădea nimeni mai mult de 5 ani şi eu am 17 ani acum", a spus pacientul.

Trei aparate de radioterapie mai sunt folosite acum, după ce anul trecut, unul dintre ele s-a stricat. 200 de pacienţi au nevoie de ele pentru tratament, în fiecare lună. De altfel, medicii spun că 60% dintre bolnavii de cancer au nevoie de şedinţe de radioterapie. Pacienţii de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca trebuie însă să aştepte, pentru a beneficia de tratament.

"Există liste de aşteptare, din păcate. Pentru radioterapie, acesta este intervalul, puţin mai lung din păcate, deşi listă de aşteptare există la toate spitalele din lume. Între primul consult şi intrarea în tratament, aici termenul de aşteptare este de câteva săptămâni, 3-4 săptămâni", a precizat Ovidiu Coza, radioterapeut la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Medicii spun însă că aceasta nu este singura problemă. "Au apărut secţiile private, care iau din personal şi asta este criza cea mai mare. La Braşov este centru privat şi de stat. La stat deja nu mai lucrează nimeni, au aparatul, dar nu au oameni", a declarat Florian Nicula, şeful Departamentului de prevenire şi control al cancerului.

Medicii de la Institutul Oncologic speră ca, până la sfârşitul anului viitor, să existe un programul de radioterapie al Ministerului Sănătăţii, care să permită funcţionarea pe mai departe a centrelor de tratament şi, în plus, să prevadă dotarea acestora cu echipamentele necesare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri