Locuri de muncă pentru absolvenţi

Data publicării:
bursa absolventi

Cei mai mulţi dintre participanţii la Bursa Locurilor de Muncă sunt proaspăt absolvenţi. Printre aceştia s-a aflat şi Loredana Roteriu, absolventa unor studii masterale în ştiinţe economice din vara acestui an.

"O slujbă care să nu ceară prea multă experienţă, pentru că acesta este un impediment pe care îl întâlnim noi absolvenţii şi o slujbă care să îmi potă oferi un contract normal de 8 ore, un salariu decent", este ceea ce a spus tânăra că şi-ar dori.

Norocul a fost de partea ei, deoarece la Bursa Locurilor de Munca o mare parte dintre angajatori şi-au îndreptat atenţia asupra persoanelor fără experienţă. Unii oferă şi perioade de internship plătite.

"Este plătit o lună de zile, după aceea se decide şeful de compartiment dacă se continuă sau nu", a precizat Ioana Lemnian, reprezentant al unei firme.

"În principiu, noi avem momentan posturi pe partea de vânzări, vânzări în echipele de servicii fixe, vânzări în echipele de servicii mobile", a afirmat Alex Cuciovan, reprezentantul unei firme de telecomunicaţii.

Angajatorii se plâng că găsesc cu greu persoane calificate în anumite domenii.

"Căutăm sudori, lăcătuşi, montatori, operatori pe comandă numerică. Sudorii trec de 2.000, comanda numerică... şi mai mult", a spus Oana Baciu, manager de resurse umane.

"Anul acesta am absolvit şi sunt în căutare de o lună şi jumătate. Am aplicat la două (n.r. firme), acuma sper să fie", a spus unul dintre participanţii la târg.

La Alba Iulia, Bursa Locurilor de Muncă nu a atras prea mulţi absolvenţi. Doar 100 de persoane au venit să studieze oferta celor 29 de angajatori. Aceştia au pus la dispoziţia tinerilor 430 de locuri de muncă, dintre care 120, pentru cei cu studii superioare.

"Un pic se tem, cred că mulţi au prima reacţie la salariu. Dacă ai scrie salariu, deşi eu le-aş spune de la început că sub 1.000 nu angajez... Cred că au un pic de trac, de parcă ar fi ceva rău să cauţi un loc de muncă", este părerea unuia dintre angajatorii prezenţi.

"Deocamdată mă informez. (Ce anume căutaţi?) Pentru economist. (Şi aţi găsit ceva?) Deocamdată nu, mă informez. (De mult timp căutaţi un loc de muncă?) De un an şi ceva", a afirmat unul dintre cei prezenţi la târgul de forţă de muncă.

Firmele care angajează absolvenţi primesc subvenţii din partea statului.

"Subvenţiile există în continuare, sunt de la 500 de lei până la 750 de lei, în funcţie de nivelul de studii, pe un an de zile, cu condiţia să se ţină angajaţii 18 luni", a precizat Mircea Bărăian, şeful AJOFM Cluj-Napoca.

Rata şomajului în Alba, la finele lunii august, a fost de 5,4%, iar în Cluj de 2,32%. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri