Manechin în ajutorul oncologilor

Data publicării:
robot oncologie

Pentru acest manechin, inginerii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca au realizat un schelet în a cărui cutie toracică se vor afla un ficat, rinichi, inimă şi plămâni din silicon, toate cu tumori canceroase care vor fi studiate de studenții mediciniști și doctorii care calibrează roboții specializați în depistarea cancerului.

"Provocarea a fost în a le fabrica dintr-un material foarte asemănător cu cel al țesutului uman. Practic, în organele interne ale manechinului sunt introduse tumori, iar cercetătorii din cadrul institutelor de medicină identifică cu ajutorul computerului tomograf aceste tumori", a explicat Paul Bere de la UTCN.

Manechinul le va servi și studenților care până în prezent nu puteau exersa tehnica depistării tumorilor.

"Ni s-a cerut fiecare compartiment să fie cu o ușă de vizitare, astfel încât studenții de la UMF să poată palpa inclusiv tumorile, inclusiv organele și să poată fi înlocuite după ce vor fi înțepate succesiv de robot organele respective", a afirmat Nicolae Bîlc, profesor al UTCN.

"Utilitatea acestui manechin se extinde și ca scop didactic. Deci nu numai pentru robot, ci și pentru studenții care doresc învățarea acestei tehnici", a spus Gabriel Kacsó, profesor al UMF.

"Mi se pare o idee bună să putem exersa pe manechine care sunt cât de cât realistice, adică să aibă aceași mărime, consistență ca și anatomie ca și organele normale", a spus un student al UMF.

"Noi suntem practic limitați la activități practice de genul acesta și ar fi o chestie foarte faină pentru noi", a afirmat şi o studentă. 

Realizarea manechinului a costat aproxiamtiv 30.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri