Manuale pentru elevii nevăzători

Data publicării:
manuale nevazatori

Abecedarele noi ajung în fiecare an la elevii de la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca. Profesorii au grijă ca hârtia să fie de cea mai bună calitate, pentru ca cei mici să simtă cât mai exact literele transcrise în format Braille. În mod normal, preţul unui astfel de manual s-ar ridica la aproximativ 250 de lei.

"Este o editură nouă, recent tipărită. Eu anul trecut am avut doi copii foarte isteţi cu care chiar am putut să lucrez după abecedar, a fost foarte uşor să înveţe literele alfabetului", a afirmat învăţătoarea Monica Bumb.

Şi elevii de clasele V-VIII au primit manuale noi la materiile umaniste. Acestea au venit de la Ministerul Educaţiei şi au fost tipărite la Imprimeria Naţională. La materii precum matematică, fizică sau chimie nu există însă manuale adaptate, astfel că dascălii depun o muncă continuă pentru a găsi alternative şi fişe de lucru care să corespundă programei şi pe care să le printeze în format Braille.

"Numai la manual, ca să arate aşa cum arată astăzi, colegii mei au lucrat mai bine de un an. Pentru printat durează, pentru că timpul de printare al unei imprimante Braille nu este acelaşi cu cel al unei imprimante obişnuite", a explicat Roxana Cziker, directorul Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca.

În tipografia şcolii lucrează unul dintre foştii elevi ai acesteia. Tipograful preia manualele normale în format electronic şi reaşează în pagină fiecare text în parte, pentru a putea printa cărţile în format Braille.

"Când este volum mare în timpul programului, vin profesorii cu destul de multe materiale. Atunci mai aşteaptă sau de obicei pregătesc materialele cu o zi-două înainte", a precizat Ştefan Halus, tipograf.

La Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca s-au înscris în acest an peste 200 de copii, de la grădiniţă până la liceu. Sunt copii care vin din peste 10 judeţe ale ţării, care sunt cazaţi la internatul din şcoală. Din cei 200 de elevi, aproximativ 30% sunt complet nevăzători.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri