Meseria de bonă, recunoscută oficial

Data publicării:
BONA

Majoritatea părinţilor consideră de bun augur adoptarea acestei legi.

"Era nevoie de aşa ceva, mai ales că pe piaţă sunt o grămadă de aşa-zise bone, care nu au o specializare şi atunci când vine vorba despre copii, trebuie să ai o specializare, să faci nişte cursuri, să ştii cum să te comporţi cu copiii, nu poţi să fii secretară şi apoi bonă", este de părere o mămică.

"Cred că este o idee bună, dar în același timp, mamele pot alege dacă bonele ar trebui să fie calificate sau dacă vor să fie o mătușă sau altceva, e alegerea mamelor, dar ca și lege, mi se pare o lege bună", a spus o altă mămică.

Potrivit legii, bonele trebuie să urmeze cursuri de formare profesională şi să deţină un certificat de calificare pentru a putea avea grijă de copii. Părinţii, în schimb, trebuie să încheie contracte de muncă cu viitoarele bone.

"Dacă nu se cunosc, normal că îţi faci un plan de rezervă, dacă se întâmplă ceva, să poţi să dovedeşti că ai făcut un contract cu cineva şi o să fie tras la răspundere dacă se întâmplă ceva, strict din punctul acesta de vedere", a explicat un tătic.

Agenţiile de plasare a bonelor sunt reticente faţă de noua lege.

"S-ar putea, la un moment dat, clienţii să evite agenţiile, tocmai pentru a nu putea fi verificaţi cum şi-au luat bone şi nu înregistrează contracte de muncă. E de preferat, totuşi, să meargă la o firmă care cu asta se ocupă, cu plasarea de bone şi să găsească o persoană mult mai potrivită pentru copiii lor şi verificată în primul rând", a afirmat Cecilia Sărmăşan, administratorul unei agenţii de bone.

Textul de lege mai prevede ca meseria de bonă să nu poată fi practicată de persoane condamnate, dependente de droguri sau alcool, de cele decăzute din drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească sau de cele cărora li s-a retras atestatul de asistent matenal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri