Microciparea, greu de aplicat

Data publicării:
180314 microcipare

Din 15 martie, proprietarii de câini trebuie să fie gata în orice moment să le prezinte agenţilor de poliţie carnetul de sănătate al animalului, care să ateste vaccinarea şi microciparea. Cel puţin aşa prevede noua legislaţie privind identificarea câinilor cu stăpân. La Cluj-Napoca, însă, lipsa unui departament de Poliţie a Animalelor face ca această lege să fie imposibil de pus în practică.

„Poliţia Locală va continua să exercite atribuţii de control şi verificare pe domeniul public cu privire la câinii cu stăpân, exclusiv în baza hotărârilor locale, în Cluj-Napoca, neexistând atribuţii specifice într-un compartiment de specialitate al Poliţiei Locale, noi neavând în acest moment Poliţia Animalelor", a precizat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al primăriei clujene.

Medicii veterinari din Cluj-Napoca susţin că noua lege este foarte utilă şi trebuie aplicată cât mai repede. Preţul unei microcipări este de 50 de lei.

„Este foarte benefic în momentul în care se va putea aplica legea pentru toţi câinii. Pentru că în aşa fel, se găsesc cu mai mare uşurinţă câinii, nu se abandonează, nu se vând fără control", a explicat medicul veterinar, Dosa Gero.

Microcipul, un model mai nou faţă de cele actuale, va conţine un cod unic al ţării, seria certificatului ISO, codul fabricantului şi codul unic de identificare al câinelului. Cu toate că este deja obligatoriu, în Cluj-Napoca, doar unul din trei stăpâni şi-a microcipatul patrupedul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri