Mierea de Sălaj, produs exclusivist în Europa

Data publicării:
MIERE

Apicultorii sălăjeni sunt deschişi să experimenteze orice combinaţie pe bază de miere. Cacao, anason, chimen, cafea, ardei iute, alune şi scorţişoară sunt doar o parte a listei cu ingredientele inedite din produsele unei mici fabrici din Valcău de Jos. Deschisă în 2009 de Alin Prunean în cadrul unui proiect social, fabrica foloseşte mierea produsă de localnicii care au învăţat apicultură.

"Mierea cu nucă şi propolis recomandată pentru a stabiliza colesterolul, foarte multe minerale, ne ajută în procesul de învăţare. Mierea cu chimen, la fripturi. Un produs mai nou e mierea cu cacao", a prezentat Alin Prunean ineditele sortimente.

"Nu avem fabrici, nu e poluare. Avem  desfacere, avem unde să vindem. De produs, putem să producem, dar avem unde să şi valorificăm", a afirmat Costică Sabo, apicultor.

"Chiar prima producţie am vândut-o la fabrica din Valcău şi pentru noi a fost un impuls, o speranţă că o să avem desfacere. Care a cumpărat o dată miere, spune că are un gust deosebit şi noi ne bucurăm. Şi zic mai vrem, dat tot dinaia", a povestit Ana Borz, apicultor.

Mierea cu hribi de pădure este însă produsul de top, lansat acum trei ani la un târg internaţional de la Paris. Forma de prezentare este atipică. Recipientul de sticlă este realizat manual şi fixat într-o ramă de stejar, împreună cu un săculeț de pânză țesută la război, în care se află o linguriță din argint.

Finisajul unei linguriţe durează o zi şi este realizat într-un mic atelier din Turda, judeţul Cluj.

"Este ceva deosebit să vezi că iese din mâinile tale ceva ce o să dăinuie ani şi ani şi ani. Am auzit că a ajuns şi la casa regală din Anglia, deci.. ne mândrim", a spus Mihaela Cornea, argintar.

De altfel, mierea din Transilvania a devenit cunoscută după ce prinţul Charles a lăudat acest produs.

"Ştiu că i-am dus miere cu nucă, miere de salcâm, care e o miere foarte bună şi apreciată şi în afara ţării şi mierea polifloră. Spunea chiar botanistul Casei Regale, probabil avem cea mai bună miere din lume sau din Europa aici în Transilvania. Şi am întrebat: "De ce spuneţi asta?!", "Pentru că aveţi cea mai bogată floră". Dacă ne ducem puţin mai la Vest în Austria, în Franţa, Germania vom vedea foarte multe flori, dar acestea sunt la ferestrele pensiunilor. Pe câmp, ei au monoculturi", a spus Alin Prunean.

Mierea din Valcău se vinde acum în toată Europa, iar jumătate din profit este investit în susţinerea tinerilor şi copiilor din mediul rural pentru educaţie şi formare profesională.

"În 2012, am avut aproximativ 5.000 de borcane vândute, în 2013, 9.000 şi 600 de borcane şi anul trecut, în 2014, am ajuns la 26.000. Plus încă vreo 7-8.000 de borcane în Anglia", a mai spus antreprenorul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri