Mihai Răzvan Ungureanu: "Europa se transformă într-o fortăreaţă"

Data publicării:
MRU

Conferinţa la care a participat fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a fost organizată de grupul de reflecţie politică "Citadel" de la Facultatea de Studii Europene şi a început cu un moment de reculegere.

"Vă rog să acceptaţi ca alături de o întreagă Europă îndurerată şi noi să arătăm semnul nostru de compasiune şi regret faţă de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu puţine ore în ţara prietenă şi parteneră", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Fostul premier a discutat despre problemele actuale ale României şi ale Uniunii Europene. Principalele teme de discuţie au fost însă situaţia din Franţa şi consecinţele atacului terorist de la Charlie Hebdo.

"Uniunea Europeană se află într-un moment de răscruce, când trebuie să alegem între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă, când trebuie să înţelegem care este diferenţa dintre o atitudine deschisă către multiculturalitate sau o atitudine întoarsă către noi, în care Europa se transformă din spaţiu al libertăţilor, într-o fortăreaţă. Este un moment critic", a afirmat acesta.

Mihai Răzvan Ungureanu spune că evenimentele din Franţa au luat pe nepregătite întreaga Europă, care nu are un cadru legal adaptat la realităţiile lumii actuale. În România, situaţia este şi mai gravă, crede fostul premier.

"Iată, sunt deja ani buni de când pachetul de legi referitoare la siguranţa naţională zac uitate în sertarele parlamentului. E nepermis acest lucru. Serviciile de informaţii, legea-cadru a siguranţei naţionale sunt în bună măsură nedaptate contextului actual, iar acest fapt crează, pe lângă echivoc şi posibilitatea abuzului, din păcate", a mai precizat acesta.

Mihai Răzvan Ungureanu crede că Europa nu va supravieţui în lipsa solidarităţii, sentiment care trebuie arătat nu doar în vremuri prospere, ci mai ales în momentele dificile.

12 persoane şi-au pierdut viaţa la sediul publicației franceze de satiră Charlie Hebdo din Paris, iar alte 11 au fost rănite, în urma atacului armat ce a avut loc miercuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri