Monument istoric în paragină: Castelul-calendar din judeţul Mureş, construit la începutul anilor 1900

Data publicării:
CASTEL CALENDAR MURES

Castelul care veghează deasupra localităţii Zau de Câmpie a adunat în jurul lui multe legende. Bătrânii au povestit generaţiilor mai tinere că a fost ridicat din dragoste pentru una dintre fiicele ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Aceasta i-ar fi cerut baronului să paveze drumul către castel cu bani de aur, dar dorinţa nu i-a putut fi îndeplinită, astfel că prinţesa nu a mai ajuns aici. Câţiva ani mai târziu, ea a fost ucisă, iar baronul nu s-a mai căsătorit.

"Se împlinesc 97 de ani de la execuţia ţarului Rusiei cu întreaga familie, interesant aţi prins data asta. În 1899, Ugron Istvan avea 39 de ani şi s-a gândit el să facă un castel altcumva decât există pe unde a fost el prin Europa", povesteşte istoricul Ioan Dorim.

Castelul a fost construit în 1911, iar după 1945, construcția a fost naționalizată de autoritățile comuniste, care i-au dat, rând pe rând, mai multe utilizări. Din 2012 însă, castelul a rămas uitat de lume. Acum are nevoie de lucrări serioase de reabilitare, în special la faţada care se degradează pe zi ce trece. Chiar şi aşa, clădirea este impresionantă şi astăzi: are 365 de ferestre, câte zile are un an, 52 de camere, câte săptămâni sunt într-un an şi 4 turnuri, la fel ca anotimpurile.

Imobilul, care este considerat monument istoric, aparţine Consiliului Judeţean Mureş, dar este în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Reprezentanţii instituţiei au în plan accesarea unor fonduri europene pentru transformarea castelului în centru de zi pentru copiii nevoiaşi şi terapie pentru persoanele cu dizabilităţi, după ce până în 2012, aici a funcţionat o casă de copii.

"Calcule tot am făcut, ar fi vorba de câteva milioane de euro", spune Iurian Alexandru, primarul comunei.

"Nu vom putea porni la drum decât în urma unei expertize tehnice care ne va dovedi că da, clădirea respectivă va face faţă. Ar trebui împrejmuit gardul, paza este asigurată, hidroizolaţie", precizează Constantin Doru, purtător de cuvânt al DGASP Mureş.

"Cum Guvernul de un an şi şapte luni întârzie definitivarea ghidurilor solicitanţilor, noi nu avem pe ce să depunem acest proiect. Şi de doi ani de zile el e în conservare", precizează Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Banii pentru reabilitarea castelul ar urma să vină prin Programul Operaţional Regional, iar pentru demararea lucrărilor, va fi nevoie de aviz din partea Ministerului Culturii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri