Muzeul din Bistriţa, salvat cu fonduri norvegiene. Lucrările de reabilitare a Complexului Muzeal vor gata în aprilie 2016

Data publicării:
MUZEU BISTRITA

În cea mai gravă situaţie se găseşte Secţia de Ştiinţe Naturale a Complexului Muzeal din Bistriţa-Năsăud. Din cauza lipsei de fonduri pentru reabilitare, în aripa care adăposteşte această secţie, accesul publicului a fost interzis.

"Secţia de Ştiinţe Naturale este închisă de trei ani. Va începe cu o sală mai mare unde se va construi un gen de expoziţie, care jumătate va fi laborator cu miscroscoape", a precizat Alexandru Gavrilescu, managerul Complexului Muzeal.

Mai mult de jumătate dintre fondurile alocate de guvernul Norvegiei vor fi utilizate pentru amenajarea curţii interioare.

"Modificarea va fi radicală ca înfăţişare, ca structură. Avem alte gânduri legate de aleile respective, în zona în care ne aflăm va dispărea fântâna şi va fi alta la nivelul parsodelii şi se va construi o piaţetă unde avem de gând să facem mini-concerte", a mai spus acesta.

Lucrările ar fi putut fi făcute doar în 10 ani, dacă nu ar fi fost decontate din fonduri ale guvernul norvegian, spun autoritățile județene din Bistrița-Năsăud.

"Proiectul de 1,5 milioane de euro pe care l-am câştigat ne va aduce în fericita situaţie ca, undeva în vara anului viitor, să avem un complex muzeal în Bistriţa la ultimele standarde", a afirmat Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud .

"Să sperăm, pentru că Bistriţa e cam moartă din punct de vedere al vizitatorilor", a spus o localnică.

"Eu de 40 de ani sunt aici şi până acum nu prea s-au făcut modernizări la muzeu şi nu au ieşit cu exponatele afară", a precizat alta.

Vor fi modernizate şi faţada şi holul muzeului vizitat anual de 24.000 de turişti. Clădirea este declarată monument istoric, deoarece a fost sediul garnizoanei Regimentului 63 Infanterie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri