O aplicaţie creată de un român face furori în SUA

Data publicării:
3D

Aplicaţia Fyuse a fost lansată cu câteva zile înainte de Crăciun, dar deja a făcut furori pe internet. Sute de mii de persoane din toată lumea au descărcat programul, iar specialiştii spun că va avea un impact la fel de mare precum Facebook sau Instagram.

„Toată lumea este într-un fel cu ochii pe noi, pentru ce va urma. Din punct de vedere al bazei de utilizatori, practic am devenit locul patru pentru prima dată în Statele Unite. Ştim că suntem printre primele aplicaţii de acest gen în Japonia şi creştem foarte mult în alte ţări, inclusiv România”, spune Radu, românul care, alături de alţi 14 specialişti în robotică a lucrat mai bine de doi ani la programul ce permite realizarea de fotografii în spaţiu. Aplicaţia nu este greu de utilizat. Tot ce trebuie să facă utilizatorul este să-şi creeze un cont, sa deschidă camera foto şi să o mişte în jurul obiectului sau persoanei fotografiate.

„Vrem să capturăm spaţiu. Practic, la ce am lucrat noi, la acest surround view sau fotografie spaţială, are ca şi scop să captureze un anumit spaţiu”, explică programatorul român.

Chiar dacă sunt comparaţi cu Facebook, creatorii aplicaţiei Fyuse spun că îşi doresc să fie mai mult decât o reţea de socializare. Şi acest lucru se întâmplă deja: mai multe case renumite de modă, dar şi firme din industria auto folosesc aplicaţia şi vor o colaborare: „O dinamică firmă de design fashion din New York ce a semnat deja celebrităţi gen Usher şi Rihanna, care poartă design-ul hainelor respective şi deja folosesc aplicaţia noastră”, a precizat Radu Rusu.

Tânărul este din Alba Iulia şi a absolvit în 2004 Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. „Rar am văzut un student ca el şi un om, pentru că, de fapt, aici merg lucrurile mai departe. Când a fost la studii aprofundate, a făcut un roboţel de la zero, practic folosind mai multe sisteme senzoriale. Pe vremea aceea era cam la început sistemul acesta de senzori fyusion” spune Sorin Herle fost profesor şi mai apoi coleg al lui Radu Rusu.

Aplicaţia Fyuse este disponibilă pentru sistemele de operare mobile iOS şi Android.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri