Olimpic român, curtat de marile universităţi. Rareş Buhai, elev în Bistriţa, a primit oferte de la MIT, Stanford şi Harvard

Data publicării:
RARES BUHAI

Rareş Buhai este pasionat de informatică încă de mic. La doar 9 ani, crea deja jocuri pe calculator pentru copii.

"Cam de pe clasa a II-a a început tatăl meu să îmi arate câteva lucruri legate de programare. Pe clasa a IX-a, am reuşit să obţinut aur la olimpiada internaţională de informatică şi am fost primul roman care a obţinut o medalie de aur pe clasa a IX-a", povesteşte băiatul.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, Rareş lucrează în fiecare zi după cursuri încă cinci-şase ore doar la informatică. Profesorul cu care se pregăteşte spune că băiatul a depăşit demult nivelul mediu de cunoştinţe, lucru demonstrat la olimpiadele internaţionale.

"E vorba şi de nişte competitori extraordinari de buni, care vin din ţările cu tradiţie cum ar fi China, Rusia sau Statele Unite. Gândiţi-vă la un mare jucător de tenis, care are un antrenor, iese din discuţie ca antrenorul respectiv să îl mai înveţe ceva despre tenis. Discutăm mai mult de o activitate de mentorat", a explicat Constantin Gălăţan, profesor de informatică.

"E o persoană care munceşte foarte mult şi a obţinut tot ce face prin muncă", afirmă unul dintre colegii lui Rareş.

"Este o persoană foarte de treabă, nu ştiu pe cineva mai modest ca el", completează un alt coleg.

Olimpicul din Bistriţa va studia în viitor informatica în Statele Unite, la Stanford, Harvard sau la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Toate cele trei universităţi i-au făcut oferte tentante: elevului îi sunt acoperite 90% din costuri. Acum, tânărul analizează ofertele, dar trebuie să ia o decizie până la finalul lunii. "M-am uitat la specificul fiecăreia, la cât de puternic e departamentul de informatică, ce profesori au. Am mai primit, la două dintre ele am fost felicitat în mod special pentru rezultatele de la olimpiada internaţională."

"Este cât se poate de firesc, dar cu părere de rău o spun că marile valori pe care le produce învăţământul românesc pleacă. Dar nu este rău că se duc la mari universităţi din lume, iar cu ocazia asta, duc mai departe spiritul şcolii în care au învăţat", spune Constantin Rus, directorul Colegiului Naţional "Liviu Rebreanu".

Anul acesta, Rareş Buhai a intrat în lotul celor 20 de elevi din care se vor selecta cei patru reprezentanţi ai României la Olimpiada Internaţională de Informatică din Kazahstan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri