Peste o mie de moţi l-au sărbătorit pe Avram Iancu, eroul din Munţii Apuseni

Data publicării:
CRUCEA IANCULU

Locul în care astăzi moţii îl sărbătoresc pe „Crăişorul Munţilor" este fostul câmp de luptă, unde în anul 1849, românii au câştigat o bătălie împotriva maghiarilor. Avram Iancu i-a învins pe unguri având o oaste formată doar din localnici, în timp ce armata maghiară avea 3.000 de ostaşi.

"Locul unde s-au mobilizat oamenii din localitate, femei, bărbaţi, sub conducerea lui Avram Iancu, a tribunilor săi, pentru a duce lupta cu Vasvari Paul care urca de la Călăţele încoace şi a fost prins la un moment dat ca într-o menghină", explică Victor Bercea, preşedintele Asociaţiei "Avram Iancu".

Astăzi, după 165 de ani de la victorie, moţii, îmbărcaţi în straie populare, îşi aduc aminte de eroul din Munţii Apuseni.

"În fiecare an vin, ne bucurăm că e aici la noi, la Mărişel", spune mândră o localnică.

"Noi sărbătorim aici sărbătoarea lui Avram Iancu, care a fost un erou al acestei regiuni şi noi pentru asta venim: să îl sărbătorim", a spus un alt sătean din Mărişel.

Până şi politicienii l-au sărbătorit pe Avram Iancu. Liderul Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, a primit de la localnici un batic, care reprezintă portul popular din zonă.

"Mie îmi face mare plăcere să promovez tradiţiile româneşti, portul polular. Mi-am şi aranjat-o pe păr, acuma nu ştiu dacă aşa se pune, dar mi-a prins foarte bine", a spus politicianul.

Ca la orice sărbătoare câmpenească, şi la "Crucea Iancului" din Munţii Apuseni au fost nelipsiţi micii, friptura şi berea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri