Programul de contracepţie, în impas

Data publicării:
ANTICONCEPTIONALE-1

La 25 de ani, Ancuța are deja trei copii. Cel mare merge deja la școală, iar cel mai mic are doar șapte săptămâni.

"Îmi e foarte greu, fiindcă nu am serviciu deocamdată, nu am ce să le ofer și este foarte greu cu trei copii. Era mult mai bine cu unu decât trei, dar fiindcă eu nu am avut posibilitatea, asta este. Da, am auzit de pastile, dar fiindcă eu nu am lucrat, nu am avut posibilitatea să-mi permit să-mi iau medicamentele", a afirmat femeia.

Tot din cauza problemelor financiare, Ancuţa şi copiii ei trăiesc acum într-un centru maternal. Nici aici nu vor putea rămâne mai mult de şase luni, întrucât numărul celor care așteaptă să ocupe un loc într-un astfel de centru crește de la o zi la alta.

"La nivelul instituției, se remarcă în ultima perioadă faptul că numărul femeilor la vârsta fertilității cu o situație socio-economică preacară, fără venituri și fără loc de muncă, este în continuă creștere. Aceste femei se află și în risc de abandon al copilului, ținând cont că nu au nici suportul familiei extinse", a precizat Alina Chiorean, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială Cluj.

Deși statisticele arată că România este pe primul loc în Europa la numărul de sarcini la adolescente și la avorturi, programul național de planificare familială este oprit de mai bine de un an. Aceasta, pentru că nu mai există anticoncepţionale, prezervative şi sterilete, care până acum se acordau gratuit femeilor din anumite categorii sociale.

"Ca și consecință, este creșterea de sarcini nedorite la adolescente. Ne doare în primul rând după aceea, la vârsta adultului tânăr, iar aceste sarcini se soldează cu foarte multe cu avorturi și toate consecințele și chiar și cu sarcini nedorite cu abandon", a spus Christina Forna Kreutzer, medic specialist în planificare familială.

Ultima licitatie pentru achiziționarea de anticoncepţionale și echipamente pentru acest program a fost facută de Ministerul Sănatății în 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri