Recuperare rapidă după transplant. Pacientul care a primit rinichiul donat a doua oară urmează să fie externat

Data publicării:
PACIENT EXTERNAT

"Eu mă simt extraordinar de bine, într-o perioadă extraordinar de scurtă, operaţia a evoluat extraordinar de bine, sunt încrezător în forţele mele", a spus pacientul.

Bărbatul de 51 de ani din Sibiu, operat la institutul clujean săptămâna trecută, este pregătit să meargă acasă. O spun şi medicii clujeni, care mărturisesc că recuperarea pacientului a fost una rapidă.

"Operaţia a decurs foarte bine, mult mai bine decât marea majoritate a operaţiilor. După cum vedeţi, pacientul, la 9 zile se externează, deci totul este ok. Evident că va trebui să evite infecţiile, pentru că este pe un tratament imuno foarte intens şi riscul de infecţie este foarte mare, dar în măsura în care respectă indicaţiile noastre, atât în ceea ce priveşte medicaţia, cât şi regimul alimentar, totul va fi ok", a afirmat Dan Luscalov, coordonatorul regional al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Bărbatul mărturiseşte că abia aşteaptă să ajungă acasă pentru a-şi îmbrăţişa familia. Mai are însă şi alte planuri.

"Să mă întâlnesc la Oradea cu familia donatorului urmează şi aşa este frumos şi uman, cine dăruieşte trebuie să şi întoarcă, sufleteşte să fiu alături de familie", a spus acesta.

De la începutul anului şi până acum, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca au fost realizate aproape 70 de transplanturi de rinichi. Această intervenţie însă a fost o premieră naţională, pentru că organului mai fusese transplantat o dată. Rinichiul a fost prelevat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, care la rândul său, primise organul de la tatăl lui.

Medicii clujeni spun că în lume au mai fost efectuate cel mult 30 de astfel de intervenţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri