Rimetea, cel mai frumos sat din Transilvania

Data publicării:
RIMETEA

Satul Rimetea este situat într-o depresiune, înconjurată de dealuri şi stânci. Dis-de-dimineaţă, turiştii coboară râuri din autocare şi iau la pas împrejurimile locului.

De o parte şi de alta a uliţelor pietruite, stau puţin peste 300 de case, iar aproape jumătate dintre ele au fost restaurate, păstrând acum arhitectura iniţială.

Cea mai veche casă, nu doar din sat, ci din întreaga depresiune transilvană, a fost a unui miner, pentru că aceasta era meseria cu tradiţie în zonă. Proiectul de conservare a caselor, vechi din secolele XVII-XIX, a fost premiat de Comisia Europeană, satul Rimetea devenind astfel, singurul din România care a primit distincţia Europa Nostra. Cum a schimbat viaţa localnicilor? Au trecut de la agricultură la agroturism.

Numărul celor care vizitează locul creşte de la un an la altul, dar cei mai mulţi, 75% dintre turişti, sunt străini, care vin să descopere locuri sălbatice, de o frumuseţe rară, din ţara noastră.

Datorită poziţiei geografice, Rimetea este destinaţia ideală pentru drumeţii, escaladări şi sporturi aeronautice. De altfel, este prima alegere în rândul celor care iubesc zborul cu parapanta. La fel de încântaţi de peisaj sunt şi cei care trec satul în traseul lor de off road.

Localnicii din Rimetea sunt dovada vie că se poate face agroturism. Fiecare a strâns ce a găsit prin gospodărie pentru un muzeu etnografic, care anual e vizitat de 12.000-14.000 de turişti.

Turiştii care vor să plece cu o amintire pot lua acasă produse tradiţionale făcute de gospodinele din sat sau suveniruri de la meşterii locali.

La 5 kilometri distanţă de satul Rimetea se află Cetatea Colţeşti. Se poate merge cu maşina până în apropiere, însă pentru a ajunge în cetate, turiştii trebuie să facă o drumeţie de un sfert de oră. Cetatea Colţeşti a fost ridicată în secolul al XIII-lea, pe un vârf abrupt al unei stânci, pentru că acolo se puteau refugia localnicii de invaziile tătarilor. Azi se mai păstrează o bună parte din ziduri şi turnurile laterale. Cel nordic, înalt de 20 de metri, poartă şi acum inscripţia familiei care a construit cetatea. Se află pe lista monumentelor istorice din judeţul Alba începând cu anul 2010. Din cetate, panorama lasă turiştii fără cuvinte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri