Roboți casnici inteligenţi

Data publicării:
roboti casnici

Braţe mecanice, senzori cu ultrasunete şi o imprimantă 3D. Toate s-au transformat, după sute de ore de muncă şi teste, în opt roboţi inteligenţi. Unii prepară cocktailuri sau se transformă în ospătari pentru petreceri, în timp ce alţii ajută la curăţenie.

"Poate să detecteze şi să culeagă mototoale de hârtie de pe podea. Culege cu ajutorul unui braţ şi după aceea îi ridică şi îi lasă pe un coş, care este încorporat în robot. Vroiam să facem ceva constructiv, ceva util, care chiar să ne ajute în viaţa de zi cu zi", a explicat un student.

Tot din dorinţa de a crea un robot care să uşureze munca celor din jur, a fost conceput şi un ajutor de barman. Mixer Bobby, cum a fost botezat, poate să prepare în mai puţin de două minute un cocktail.

Un robot funcţional nu înseamnă doar un succes, ci şi o notă bună la cursul de Robotică. Profesorul Mihai Oltean a venit cu ideea construirii de roboţi în urmă cu 7 ani, când a decis să transforme informaţiile din cursuri în ceva practic.

"Am început cursul ăsta în 2007 şi atunci am căutat nişte componente care să fie flexibile, cu care să putem construi orice. Atunci n-am avut altă alternativă decât piesele Lego, dar care s-au dovedit fragile şi atunci o imprimantă 3D care transformă orice obiect digital în orice obiect fizic este pasul următor", a explicat profesorul de la Facultatea de Matematică şi Informatică.

Toate proiectele sunt premiate de firmele IT din Cluj-Napoca, în funcţie de complexitate şi utilitatea robotului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri