Roboţii-sumo, în ring. A cincea ediţie a BattleLab Robotica s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii în Cluj-Napoca

Data publicării:
ROBOTI

Thor, robotul "sumo" construit de patru studenţi de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Cluj, a făcut senzaţie în ring. Denumită după zeul fulgerelor şi al războiului, maşinăria a reuşit să câştige patru meciuri la rând.

"Sincer, suntem primul an, suntem foarte la început, robotul nostru a fost construit în mai puţin de două săptămâni. Are o strategie foarte bună, motoarele indiene care îl ţin pe ring", a afirmat Andrei Molnar, unul dintre concurenţi.

Alţi roboţi au fost construiţi pentru a aplica tehnici defensive.

"E blând, ăsta e punctul lui forte. N-a fost cumpărat nimic făcut de-a gata. Carcasa am făcut-o la strungar, roţile le-am turnat, circuitele le-am proiectat noi", a precizat Paul Ardelean, un alt concurent.

"Trebuie mecanică, combinată cu electronică, programare. Este un amalgam de cunoştinţe şi ambiţie. Acesta este Mojo-Jojo din desenele copilăriei noastre. Este un robot de începători, pentru că acesta este primul an în care participăm. Nu am găsit sponsori, aşa că am făcut noi economiile necesare şi am investit în el", a spus Diana Baciu, şi ea participantă la concurs.

Lupta între roboţi se desfăşoară după reguli asemănătoare celor de sumo: maşinăriile se duelează până când una dintre ele este eliminată din ring. Pentru ca jocul să fie corect, concurenţii trebuie să respecte şi alte reguli. Spre exemplu, maşinăriile nu trebuie să depăşească greutatea de 3 kilograme.

"Robotul care împinge celălalt robot, robotul-adversar în afara ringului este cel câştigător. În anul 1980, s-a propus în Japonia acest tip de concurs de sumo-robot. A evoluat de-a lungul anilor. Au început să devină roboţii mai puternici, mai moderni, tehnologia a avansat, a ajuns apoi şi în America", a explicat Vlad Juncanariu.

În total, 26 de echipe de studenţi din Cluj şi Bucureşti s-au duelat cu maşinăriile create la BattleLab Robotica. Concursul a fost sponsorizat de firme mari din domeniu.

"Sper să găsim noi talente pe care să le susţinem. Noi susţinem pe partea de componete electronice, pentru că firma noastră se ocupă cu componete electronice. Noi nu suntem din Cluj, suntem din Timişoara. Am venit aici să-i vedem şi să-i susţinem", a afirmat Sorin Farcaş, manager de companie.

Competiţia de roboţi-sumo din Cluj a ajuns la ce-a de-a cincea ediţie. Cele mai mari concursuri sunt cele care se organizează, an de an, la Viena, în Austria şi în Japonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri