Romii din Reghin au câştigat la CEDO. Statul român trebuie să le plătească 192.000 de euro

Data publicării:
ROMI

Romii care locuiesc în cartierul Apalina din Reghin îşi aduc aminte perfect ziua de 7 septembrie 2006, când mai multe echipaje de poliţie şi o maşină a forţelor speciale au ajuns în zonă, pentru a ridica doi bărbaţi. Aceştia fuseseră implicaţi într-un conflict cu un poliţist, care a depus plângere. Dacă ofiţerii declarau acum câţiva ani că mulţimea i-a atacat cu pietre şi bâte, obligându-i să riposteze, romii spun că mascaţii au început să tragă şi să lovească pe toţi cei care le ieşeau în cale.

"Erau cu duba aia lungă şi toţi erau mascaţi. Cum a ieşit afară, aşa împuşcau şi dădeau în oameni. La bătaie, pe femei, cu pistolul, aşa a tras în mine. A dat cu spray-ul şi pe copilul nostru şi pe mine", îşi amintesc oamenii.

"Fratele meu împuşcat, încă un frate care a fost împuşcat, soră-mea, cei care au fost aici în jur. (Dar au fost ceva altercaţii?) Nimic", susţine Iosif Biga, liderul romilor din Apalina.

Romii au adus dovezi solide în apărarea lor: certificatele medico-legale care confirmă rănile suferite în timpul incidentelor. Una dintre persoanele rănite, Susana Ciorcan, împuşcată în abdomen, a decedat la doi ani după incident. Cei şapte copii ai ei vor primi acum despăgubiri de 42.000 de euro.

"E puţin, e puţin, că mai bine trăia maică-mea decât să luăm banii ăştia. Ce putea să facem? Au venit cu gazuri, copiii s-au speriat că şi a mea are acum 13 ani, 3 ani avea atunci", spune unul dintre aceştia.

Alţi 22 de romi care au intentat proces împotriva statului român vor primi fiecare 7.500 de euro. Din cauza unor probleme procedurale, dosarele celorlalţi romi care au suferit răni în urma evenimentelor din septembrie 2006 şi care au depus plângere au fost respinse. Asociaţia romilor este însă hotărâtă să facă recurs.

"Sunt două proceduri distincte, una în cadrul CEDO, iar una pe plan naţional, urmează să discutăm cu avocaţii. Sper ca de săptămâna viitoare să discutăm despre un nou demers", a afirmat Marin Mandache, preşedintele Asociaţiei Romani Criss.

Statul român a fost condamnat pentru încălcarea dreptului la viaţă, la integritate fizică şi a dreptului de a nu fi supus discriminării, acuzaţii respinse de mai multe instanţe din România care i-a absolvit pe poliţişti de orice vină.

Imediat după evenimentele din septembrie 2006, a fost demarată o anchetă internă la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş, în urma căreia s-a stabilit că poliţiştii care au participat la acea misiune nu vor fi sancţionaţi disciplinar. Acum, după decizia dată de CEDO, reprezentanţii instituţiei refuză să facă declaraţii pe acest subiect.

Suma acordată ca despăgubire în acest caz este a doua ca mărime din istoria CEDO în care reclamanţii sunt persoane de etnie romă. Celălalt este tot un caz din judeţul Mureş, satul Hădăreni, când Curtea de la Strasbourg a stabilit acordarea de despăgubiri în valoare de 470.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri