Sală specializată pentru audierea minorilor

Data publicării:
100414 SALA AUDIERI

Sala în care vor avea loc audierile este împărţită în două. Una dintre încăperi este dotată cu aparatură, pentru a înregistra şi reda discuţia dintre minor şi anchetator.

"Pot fi surprinse elemente foarte sensisibile. Are un zoom foarte bun. Dacă punem o hârtie scrisă foarte mărunt, se vede. Orice detaliu, atât al copilului, cât şi al psihologului sau al anchetatorului care va fi dincolo în sală, poate fi surprins", explică Sorin Benchea, asistent social la DGASPC Cluj.

Înregistrarea video poate fi folosită ca probă la dosar. Modelul este preluat din Franţa, unde acest sistem este folosit de ani buni.

"Este adevărat că procedura din România este una adaptată după legislaţia franceză. Acest tip de sală, cum este aceasta pe care am inaugurat-o astăzi, există în Franţa. Această sală este foarte importantă, deoarece îi permite copilului să se simtă în siguranţă. Este pentru copiii care sunt victime şi au suferit traumatisme, deoarece sunt copii victime ale unor violenţe grave, abuzuri sexuale", spune Mariana Diallo, ataşat pentru drepturile copilului la Ambasada Franţei.

Aici vor fi audiaţi lunar între 50 şi 100 de minori.

"Din echipa de proiect fac parte trei persoane: un coordonator, un asistent social şi un psiholog, plus reprezentanţi ai celorlalte instituţii implicate: adică Parchet, Curtea de Apel, Tribunal, DIICOT, Brigada de Combatere a Crimei Organizate", declară Nicoleta Molnar, director adjunct al DGASPC Cluj.

O sală similară a fost inaugurată în cursul acestei săptămâni la Craiova. Proiectul, în valoare de 80.000 de euro, a fost finanţat de Ambasada Franţei în România, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri