Scandal la Spitalul Județean din Cluj

Data publicării:
SPITAL

Dănuț Șendroiu s-a lovit de problemele sistemului medical exact când a avut mai mare nevoie de sprijin. Fetița lui s-a născut prematur și cu mai multe afecțiuni. Din cauza stării grave de sănătate și pentru că avea doar 1,3 kg, medicii nu o puteau transfera la un alt spital. Salvarea ar fi putut veni din partea chirurgului Constantin Ciuce, care a mai operat astfel de cazuri, dar care nu are specilizare pediatrică. Părintele a făcut o cerere la conducerea spitalului pentru ca nou-născutul să fie operat la Cluj, dar a fost refuzat.

"Că domnul profesor Ciuce nu poate să-mi opereze copilul din motive că nu are pregătire și că ulterior s-a luat decizia că copilul să fie transferat la Spitalul Marie Curie din capitală. Consider că avea o șansă și nu i-a fost acordată, este singurul lucru pe care îl consider", a spus părintele.

Managerul instituției, Petru Şuşcă, susține că, în luna martie a acestui an, Corpul de control al Ministerului Sănătății a verificat activitatea spitalului și a stabilit că intervențiile efectuate pe copii sunt în afara legii. "S-a constatat că în Secția de Chirurgie Generală 1 au avut loc un număr de aproximativ 35 de intervenții chirurgicale pediatrice. Întrebarea pe care aș dori să o pun este următoarea: putem să operăm dacă nu avem specialitatea, poate fi managerul mai presus decât o lege?"

"În momentul de față, discutăm despre practică dovedită, nu am specializare de Chirurgie Pediatrică, niciun părinte al cărui copil l-am operat nu a ajuns să fie indus în eroare, toți au semnat și au spus că vor să-i operez, deși nu sunt chirurg pediatru, iar în ceea ce privește specializarea care ar trebui să o fac, problema se pune că în momentul în care aș termina, o aș fi tânăr pensionar", a afirmat prof. dr. Constantin Ciuce, șeful Clinicii de Chirurgie.

Practic, în această situație sunt toți specialiștii de la Clinica de Chirurgie.

"Acum aflu, cu stupoare, că operațiile pe care le-am făcut sunt ilegale, deoarece aceste operații au fost făcute la pacienți sub 18 ani, pe care cică nu aș fi avut voie să le fac", a spus George Dindelegan, medic primar chirurgie generală.

Colegiul Medicilor nu poate interveni în acest caz, însă reprezentanții acestuia susțin că legea poate fi interpretată.

"Din punctul de vedere al legii, legea spune clar: în urgențele vitale, medicul intervine indiferent de specialitate", a precizat Aurel Bizo, președintele Colegiului Medicilor Cluj.

Până când Ministerul Sănătății se va sesiza și va găsi o soluție, copii fie sunt trecuți pe o listă de așteptare, fie sunt operați în alte clinici din țară sau străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri