Şcoală NATO pentru studenţi

Data publicării:
SCOALA NATO

"Un grup de hackeri au atacat Polonia. Avem acum confirmat, de la specialiştii IT din Olanda, că atacul a venit din Rusia. Nu ştim încă dacă grupul de hackeri are legături cu guvernul Rusiei, asta este ceea ce ştim până acum." Acesta este scenariul gândit de organizatorii şcolii de vară NATO din Cluj-Napoca. Atacul cibernetic asupra Poloniei a compromis sistemul anti-rachetă al NATO. Tinerii care s-au înscris la curs nu au ştiut dinainte despre situaţia de criză cu care vor fi confruntaţi. Le este cu atât mai greu cu cât cei mai mulţi reprezintă în cadrul simulării o altă ţară decât cea din care provin.

"Eu sunt din Georgia, dar în cadrul acestui exerciţiu reprezint Luxemburg. Este o ocazie foarte bună să împărtăşim opinii şi experienţe. Mi-ar plăcea să lucrez în cadrul NATO şi ca ţara mea, Georgia, să devină membră NATO. Noi suntem ocupaţi de Rusia şi din păcate nu aveam astfel de posibilităţi şi instrumente pentru a întări securitatea ţării noastre", a precizat Tamar Kanashvili, participant din Georgia.

"Este o criză şi la propriu şi la figurat, pentru că ei chiar se regăsesc într-o situaţie în care trebuie să ia o decizie în termen scurt, indiferent de factorii de oboseală sau psihologici", a explicat George-Mihael Manea, fondator Euro Atlantic Diplomacy Society.

Studenţii au luat cuvântul în cadrul comitetului NATO, ale cărui lucrări au fost moderate de un secretar general.

"Încercăm să simulăm cât mai mult lucrările din cadrul NATO, folosind multe dintre procedurile care se folosesc acolo. Vom redacta un comunicat care va fi de fapt un document ce include toate lucrurile asupra cărora statele au căzut de acord", a precizat Mark Dzoljic, raportor.

Chiar dacă în realitate Rusia a fost scoasă de la masa discuţiilor din cadrul NATO, în cadrul simulării tinerii au decis să lase deschisă calea dialogului. Rolul reprezentantului rus a fost jucat de un ofiţer belgian de la Academia Regală Militară din Bruxelles, care a lucrat mulţi ani în cadrul alianţei.

"Atacurile cibernetice sunt un subiect fierbinte de discuţie în cadrul NATO. La summitul din 2014 a fost identificat ca un factor în baza căruia ar putea fi invocat articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, care vorbeşte despre apărarea comună. Dacă o ţară este atacată, celelate vor fi chemate să o susţină", a afirmat maiorul Serge Stroobants, de la Academia Regală Militară din Bruxelles.

Tinerii care participă la şcoala de vară studiază ştiinţe politice, internaţionale sau jurnalism la cele mai bune universităţi din Europa. Evenimentul este organizat de către Euro Atlantic Diplomacy Society, este finanţat de NATO şi are ca scop formarea tinerilor în domeniul politicilor internaţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri