Sfaturi pentru șofatul pe timp de iarnă

Data publicării:
condus

Cei mai mulţi dintre şoferi se bazează pe cauciucurile de iarnă când pornesc la drum. Specialiștii spun însă că acestea nu sunt suficiente, pentru a reduce riscul de accidente. Cele mai frecvente greşeli pe care le fac șoferii în perioada de iarnă sunt neadaptarea vitezei la condiţiile de drum şi depăşirile riscante.

"Maşina poate să plece în derapaj foarte uşor de spate. Să spunem că vă înscrieţi în manevra de depăşire, dar revenirea pe banda ta va deveni o problemă, dacă cel pe care îl depăşeşti nu frânează", explică pilotul Daniel Ungur.

Odată intrată în derapaj, maşina devine tot mai greu de controlat. Drept urmare, primul instinct al şoferului ar trebui să fie acela de a lua piciorul de pe pedala de acceleraţie. "Trebuie să existe acea coordonare între mâini şi picioare. Trebuie să te mişti foarte repede. E vorba de fracţiuni de secundă. Dacă maşina pleacă în derapaj, prima dată contravirez şi pe urmă accelerez. Dacă maşina pleacă la dreapta, virăm la dreapta şi pe urmă accelerăm. Dacă pleacă la stânga, virăm la stânga, cu roţile pe direcţia de mers şi pe urmă accelerăm", mai spune pilotul.

Chiar dacă prima tendinţă în cazul unui derapaj este de a frâna brusc, acest lucru este interzis de către specialişti. Aceștia spun că frâna înseamnă roţi blocate, ceea ce va determina vehiculul să alunece și să scape de sub control.

O ultimă recomandare înainte de a pleca la drum: nu uitaţi să vă echipaţi maşina de iarnă şi să aveţi suficient combustibil în rezervor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri