Spaţii neconforme, aparatură nouă nefolosită la secţia de Neonatologie a Clinicii de Ginecologie 1 din Cluj-Napoca

Data publicării:
260914 neonatologie

Lucrările de renovare şi reabilitare ale clinicii au început în anul 2011. De atunci şi până acum, secţia de Neonatologie a fost mutată provizoriu într-un alt spaţiu, unde medicii spun că nu-şi pot desfăşura activitatea în mod corespunzător.

„Am fost mutaţi provizoriu pe un alt palier şi toate instalaţiile de gaze medicale au fost adaptate, însă pentru condiţii de supravieţuire, nu condiţii de lucru”, a spus prof.univ.dr. Gabriela Zaharie, şefa secţiei de Neonatologie I, Spitalul Judeţean Cluj.

Aşa că, din cauza lipsei de spaţiu de multe ori copiii ajunşi aici, respectiv prematurii care au nevoie de ventilatoare speciale pentru a putea respira, sunt şi ei mutaţi.

„S-a întâmplat să se nască 7 copii, noi aveam 4 ventilatoare care mergeau, le-am administrat medicamente prematurilor şi pe cei care erau mai stabili i-am trimis unităţii din Cluj, respectiv la clinica Stanca pentru a putea beneficia şi ei de îngrijiri medicale specializate”, a completat Gabriela Zaharie.

„Lucrările s-au făcut pe împrumut de la Banca Mondială, nu întotdeauna Ministerul de Finanțe a avut ca prioritate să dea Ministerului sănătății, care este finanțator al reabilitării maternităților, suficienți bani încăt să acopere cheltuielile, au fost deficiențe multiple, au fost și deficiențe de proiectare, de organizare”, a spus Florin Stamatian, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie I, Spitalul Judeţean Cluj.

După rezolvarea acestor probleme, secţia s-a lovit de alte neajunsuri: aparate noi, cumpărate în baza acestui program de reabilitare a matenităţii, dar care nu pot fi folosite din cauza spațiului mic.

„Aparatele le avem, le-am primit la momentul în care s-a făcut dotarea de la Banca Mondială, o parte din aparatură, dar puțină, am reușit să ne folosim de ea, în timp ce altă aparatură a fost pusă în conservare”, a spus Monica Costin, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj.

Investiţia în reparaţii şi aparatură medicală se ridică la peste 6 milioane de euro. La Clinica de Obstetrică-Ginecologie 1 din Cluj-Napoca se nasc anual 1.800 de copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri