Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj, modernizat din sponsorizări

Data publicării:
spital-2

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj susține că banii alocați de Ministerul Sănătății abia dacă ajung pentru cumpărarea materialelor sanitare și pentru plata salariilor. Pentru modernizarea unor secţii, medicii au iniţiat la începutul anului o campanie de strângere de fonduri. Problema cea mai gravă care trebuia rezolvată era cea a paturilor de la Terapie Intensivă.

"La 30 de paturi bugetate, din care în funcțiune 24 de paturi, la un număr dublu de cereri pentru internarea acestui tip de pacient, de multe ori eram nevoiți ca pacienții să rămână în Unitatea de Primiri Urgențe, unde nu au voie conform legii", a spus Monica Costin, director de îngrijiri la SCJU Cluj.

"Frecvent, pacienții rămân în UPU mai mult de 6 ore, pentru că nu există aceste paturi. Am fost odată într-o situație în care inclusiv s-a ținut echipajul de SMURD cu ventilatorul lor, ca să putem prelua pacientul pentru că celelalte paturi erau pline", a afirmat Adela Golea, coordonator UPU.

Șapte paturi de terapie intensivă au fost primite de spitalul de la diferite companii sau de la oameni binevoitori, care au donat bani pentru cumpărarea lor.

"Este o inițiativă foarte bună, dar din păcate nu cred că prin asta se poate strânge fondurile necesare. Ar trebui ministerul sănătății să aibă un beget mult mai mare", crede un clujean.

"Păi asta cred că e un lucru rușinos, vă spun sincer. Eu nu cred că nu au bani suficienți nici Guvernul și nici Ministerul Sănătății ca să apeleze la unul care îi sărac", a afirmat o clujeancă.

Modernizat a fost și laboratorul de endoscopie digestivă. Costul total al reparaţiilor se ridică la aproape 800.000 de lei. Cea mai mare parte a banilor au fost obținuți din sponsorizări.

"Eu sper ca pacienții noștri să fie mai mulțumiți, pentru că așteaptă mai puțin, au condiții mai bune pentru examinare și în aceste condiții, au un act de diagnostic așa cum este o endoscopie de mai bună calitate", a spus prof. dr. Petru Adrian Mircea, șeful Secției de Gastroenterologie.

În fiecare lună, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj sunt internați 7.000 de pacienți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri