Spitalul Municipal îşi face incinerator

Data publicării:
incinerator

Toate spitalele din Cluj au contracte cu o firmă privată pentru arderea materialelor sanitare folosite. Pentru fiecare kilogram de deşeuri trimis la incinerare, spitalele plătesc câte 5 lei. Situaţia datează din 2005, când Direcţia de Sănătate Publică a fost obligată să închidă incineratoarele spitalelor, deoarece acestea nu respectau normele europene. Spitalului Clinic Municipal şi Ministerul Sănătăţii au demarat un proiect pentru construirea unui incinerator.

"Nu numai noi, ci toate spitalele ar avea nevoie de un asemenea echipament. La ora actuală, aceste deşeuri periculoase sunt neutralizate, de către o firmă cu care avem contract. Sunt deşeuri periculoase tăietoare, seringi, ace, bisturie, deci deşeuri care sunt contaminate ", a explicat prof. dr. Nicolae Constantea, managerul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Spitalul Clinic Municipal cheltuie lunar în jur de 15.000 de lei pentru arderea deşeurilor, în condiţiile în care, zilnic, sunt trimise la incinerare 100 de kilograme de materiale sanitare folosite.

"Suma pe care spitalul o alocă acestor deşeuri periculoase este destul de mare şi credem că, prin implementarea acestui proiect, costurile necesare neutralizării deşeurilor periculoase să fie mult mai mic", a precizat managerul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Finanţarea pentru construcţia noului incinerator va fi asigurată în proporţie de 80% din fondurile Uniunii Europene. Ministerul Sănătăţii va contribui cu restul sumei, iar spitalul, cu terenul pe care urmează să fie ridicat.

"Am primit propunerea şi solicitarea Spitalului Municipal Clujana, aflat în administrarea Consiliului Local, de a pune la dispoziţie, în cadrul acestui proiect, o suprafaţă de 90 de metri pătraţi de teren, deţinut de municipalitate, în vederea întrunirii tuturor condiţiilor necesare declarării eligibile a proiectului", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei clujene.

În 2014, Spitalul Municipal, aflat în subordinea primăriei, a primit din bugetul oraşului puţin peste 11 milioane de lei. Din aceştia bani, 7 milioane se vor duce spre investiţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri