Târg internaţional de universităţi la Cluj. 55 de instituţii de învăţământ superior din Europa şi America de Nord şi-au prezentat ofertele

Data publicării:
targ univ

Gabriel Blaga, un tânăr de 18 ani din Baia Mare, a venit special la târgul organizat la Cluj ca să găsească un program de studii care i se potriveşte. Cel mai mult l-au atras facultăţile din Danemarca, unde studentul trebuie să îşi asigure doar cazarea şi masa.

"Oferă multe oportunităţi tinerilor, iar şcolarizarea este gratuită şi sunt mai multe avantaje decât în ţară la noi. (În ce domeniu ai vrea tu să studiezi?) Păi multimedia, web design", a spus tânărul.

Candidaţii au putut discuta şi cu români care au studiat la universităţile din străinătate şi care au venit la târg pentru a promova acum facultăţile absolvite.

"În Danemarca, trebuie doar să aplici şi să ai o rezervă de bani sau să lucrezi part-time. Eu, persoanal, cheltuiam în medie 500-600 de euro. Iarăşi, statul danez oferă cursuri gratuite de limbă daneză", a precizat Tudor Ciortea, absolvent al unei facultăţi daneze.

Toate universităţile au venit de altfel cu programe care să îi atragă pe studenţi. În Marea Britanie, spre exemplu, tinerii pot accesa un împrumut guvernamental care acoperă total taxele de şcolarizare şi care trebuie returnat abia după ce absolventul se angajează. În plus, unele universităţi au specializari inexistente în România.

"Ce ai vrea să studiezi? Biologie marină şi oceanografie. Să studiez viaţa marină. Îmi plac scufundările", a spus o tânără.

"E pasionată de apă, de scufundări, de viaţă marină şi în România nu există aşa ceva. Ne interesăm acum şi ca şi costuri să vedem ce înseamnă", a afirmat mama tinerei.

"Studenţii de la Biologie marină sunt trimişi în Indonezia, unde au parte de cursuri practice ţinute sub apă. Specializarea Criminologie este de asemenea foarte căutată, mai ales pentru că o poţi combina cu alte specializări. Poţi să faci, spre exemplu, Criminologie şi Psihologie socială. Rata de angajare a studenţilor internaţionali după angajare este de 91,9%, aşa că e destul de bine", a precizat Rebecca Fisher, reprezentant resurse umane.

"Sunt probabil mii de oferte, sunt universităţi mari prezente la eveniment, unele dintre ele cu sute de programe", a completat Alexandru Ghiţă, unul dintre organizatorii evenimentului.

La târgul internaţional de universităţi organizat la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca au participat 55 de universităţi din mai bine de 10 ţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri