Tratament neconvenţional pentru persoanele cu probleme psihice: terapie asistată de câini

Data publicării:
catel terapie

Pacienţii Clinicii de Psihiatrie din Cluj-Napoca aşteaptă cu nerăbdare ziua de miercuri, când pot să îi întâlnească pe Bes sau Dersou, cei doi câini de terapie. Prezenţa animalelor îi face să se relaxeze, astfel că, deşi în general sunt apăsaţi de gânduri negre, timp de o oră şi jumătate bolnavii uită de probleme.

Şedinţele de terapie sunt asistate de medicii psihiatri, iar la ele participă între 5 şi 8 persoane. Pacienţii pot interacţiona cu animalele, dar şi să discute în grup problemele cu care se confruntă.

"Ce mă frapează la un câine sunt ochii, expresivitatea ochilor. Întotdeauna când hrănesc un câine, vreau să-l mângâi, să-l alint. Îl privesc în ochi şi ştiu deja ce vrea", spune unul dintre pacienţi.

"Nivelul de anxietate scade, prezenţa animalelor dă o stare de relaxare, de linişte, de confort. Zâmbeşte mai mult şi comunică mult mai bine, se râde în cadrul acestui program, se dau sfaturi", explică psihologul Ancuţa Zăgrean.

Pentru a le fi de ajutor persoanelor cu probleme psihice, câinii de terapie sunt aleşi cu grijă şi antrenaţi zilnic de specialişti.

"Este dresaj standard în care câinele învaţă comenzi de bază gen <<Şezi>>, <<Culcat>>, <<Aşteaptă>>, refuz de hrană şi bineînţeles <<Nu>>. Nu contează că cineva îl trage de urechi, lui trebuie să-i placă. Interacţiunea lui este tot timpul pozitivă", a spus preşedintele Asociaţiei Dog Assist, George Mosoia.

Deşi până acum nu au fost organizate mai mult de 25 de şedinţe de terapie asistată de animale, medicii susţin că acest fel de tratament complementar dă rezultate deosebite atât în cazuri de depresie, anxietate sau tulburări de adaptare, cât şi în cele de dependenţă de substanţe psihoactive.

"Încă suntem în procedurile de adaptare a metodologiei, astfel încât grupul acesta semideschis să funcţioneze optim şi subiecţii să fie mai detensionaţi, să se creeze această atmosferă de confesiune, de eliberare şi de catharsis", a spus
Ioana Micluţia, şef de secţie la Clinica Psihiatrie II din Cluj-Napoca.

Programul reprezintă un proiect realizat în comun de Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj și Institutul de Cercetare a Interacțiunii Om-Animal. Acesta este doar unul dintr-o serie de proiecte de cercetare iniţiate de specialiştii clujeni în domeniul terapiei asistate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri