Turiştii, ignoraţi în Capitala Tineretului

Data publicării:
CLUJ 2

Organizatorii Capitalei Europene a Tineretului, titlul câştigat de Cluj-Napoca pentru 2015, au omis de pe pagina oficială a evenimentului informaţiile despre oraş sau despre cum se poate ajunge în capitala Transilvaniei.

Spre exemplu, Salonic şi Maribor, capitale ale tineretului în 2014 şi 2013, au avut postate pe site-urile oficiale descrieri ale principalelor atracţii turistice din oraş dar şi link-uri către principalele evenimente din timpul anului. Cei din Braga, care au deţinut acest titlu în 2012, au făcut o hartă interactivă care i-a ajutat pe turişti să găsească cea mai scurtă rută până în oraş.

"Sunt cele mai importante informaţii. Eu când merg într-un oraş din Occident, mă interesează mult ce poate să îmi ofere oraşul ca informaţii online", a afirmat un tănăr.

"Ar fi utile. Spre exemplu, eu la fel, sunt venită din Republica Moldova şi la oricine vine în Cluj îi e greu, pentru că puţini ştiu unde ar putea să se cazeze", a spus şi o tânără.

Organizatorii spun că informaţiile despre oraş vor fi disponibile pe site peste câteva săptămâni.

"Noi am luat site-ul cluj2015.ro etapizat. Ne-am concentrat să avem la 1 ianuarie calendarul evenimentelor care e publicat din ianuarie 2015 şi în curând vom avea o secţiune şi cu informaţii despre zboruri, cazare. Strategia noastră a fost ca în primă fază să le arătăm celor interesaţi, turiştilor, de ce să vină aici", a explicat Diana Apan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Share 2015.

Clujul stă la fel de prost şi în ceea ce priveşte unităţile de cazare dedicate tinerilor. În oraş există doar 3 hosteluri, locurile preferate de aceştia în toate colţurile lumii. Unul dintre ele a fost deschis de doi tineri chiar la sfârşitul anului trecut, tocmai pentru că ştiau că, în 2015, oraşul este Capitala Europeană a Tineretului.

"Hostelurile, prin definiţie, sunt unităţi de cazare pentru tineret, ceea ce înseamnă un preţ mai mic, aproape la jumătate faţă de o pensiune ori un hotel. Pentru un pat, o noapte, noi taxăm 60 de lei, asta înseamnă că ai inclus în preţ micul dejun, acces la toate spaţiile din hostel", a precizat Tudor Sîntimbrean, proprietarul hostelului.

Tinerii încearcă să suplinească şi lipsa de informaţii turistice. Până acum, le-au oferit turiştilor din Elveţia, Correa de Sud sau Rusia hărţi şi trasee personalizate în oraş.

"Noi oferim fiecărui turist o hartă şi în funcţie de turist şi preferinţele lui, îl îndrumăm şi îl ghidăm spre locurile care ar fi cele mai potrivite să le vadă", a mai spus proprietarul hostelului.

În paralel, autorităţile locale din Cluj-Napoca pregătesc un buget special dedicat programului Capitală Europeană a Tineretului.

"Se realizează o evaluare a resurselor financiare bugetare pe care putem conta şi o ierarhizare a evenimentelor pe care dorim să le propunem clujenilor pentru anul 2015 şi având în vedere titlul de Capitala Europeană de Tineret, pe care oraşul îl ocupă în acest an, se are în vedere crearea unei linii de finanţare dedicată", a precizat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Un milion de lei urmează să împartă autorităţile organizatorilor de noi evenimente dedicate tinerilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri