Uitate în întuneric. Mii de familii din România trăiesc încă fără curent electric

Data publicării:
SATE FARA CURENT

La lăsarea întunericului, în locuinţele din satul clujean Vânători e beznă, deşi până la stâlpul de electricitate nu e mai mult de o aruncătură de băţ. Odată instalat întunericul, oamenii folosesc lămpile cu petrol şi aparatelor de radio cu baterii.

"În timpul liber, dacă vreau să merg să văd un meci, trebuie să mă duc în sat, la un kilometru jumătate", povesteşte Petru Popa, care locuieşte aici.

Unul dintre localnici şi-a cumpărat un telefon mobil, însă pentru a-l încărca trebuie să coboare în sat.

"Televizor nimic, frigider, nimic, dacă tai un porc, n-ai unde-l pune, n-ai o maşină de spălat, n-ai nimic", se plânge altcineva.

"E greu, că soţul e paralizat de patru ani. Lampă nu pot să aprind. Nu mai e petrol, numa motorină şi apoi gazele alea nu-i plac", spune o localnică.

Ultima data când guvernul a alocat bani pentru electrificarea comunei Ciucea a fost acum 15 ani. De atunci... doar promisiuni.

"Am avut întâlniri chiar cu preşedintele Consiliului Judeţean, i-am pus problema pe tapet şi mi s-a făcut promisiuni că urmează, prin fonduri guvernamentale", spune Radu Florin Abrudan, primarul comunei Ciucea.

Ultimul program de electrificare a gospodăriilor fără acces la reţeaua naţionala a fost demarat la mijlocul anului 2012, de Ministerul Economiei. Acesta a fost lansat, însă de atunci s-a aşternut liniştea.

"Din păcate, din acel moment, nu au fost transmise Consiliului Judeţean niciun fel de fonduri sau de alte informaţii cu privire la acest program guvernamental. Este o situaţie care afectează nu mai puţin de 62 de comune din totalul de 75", a afirmat Alin Iuga, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj.

Estimările realizate în 2012 arătau că reţeaua electrică ar trebui extinsă în peste 2.200 de localităţi din România, iar investiţia ar depăşi un miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri