115 ani de balneologie, la Techirghiol. Sanatoriul Balnear a inaugurat o secţie nouă

Data publicării:
sanatoriu techirghiol

După mai bine de 40 de ani, noua secţie sanatorială a fost modernizată cu ajutorul Ministerului Sănătăţii dar şi cu fonduri proprii.

Viorel Pascaru, managerul Sanatoriului Techirghiol: "Putem să ne lăudăm că şi Sanatoriul Techirghiol îndeplineşte aceleaşi condiţii ca şi o unitate din Europa."

Conducerea şi personalul sanatoriului au fost felicitaţi pentru activitatea îndelungată iar oaspeţii din străinătate au recunoscut unitatea este unică pe plan mondial. Din Tunisia, a venit ideea unei cooperări la nivel instituţional, cu Sanatoriul, ca bază de practică şi experienţă, dar şi cu Universitatea Ovidius, drept bază de educaţie.

Jacek Chojnowski, vicepreşedintele Societăţii de Balenologie din Polonia: "Colaborarea noastră cu cercetătorii români din domeniul balneologiei este foarte bună şi sper ca, după acest congres, să fie şi mai bună. Ar fi un lucru foarte bun pentru noile noastre proiecte, lucrări pe care le avem în derulare în acest domeniu extrem de important."

Sanatoriul din Techirghiol are o capacitate de peste 900 de paturi şi un aflux anual de 14.000 de pacienţi. Potrivit managerului, anul trecut, două procente din populaţia ţării a trecut pragul instituţiei.

Cu toate acestea, turismul balnear este departe de aceea ce a fost înainte 1989, când, în staţiune, veneau mii de turişti din străinătate. Componenta medicală este la capacitate maximă, dar partea turistică lasă de dorit.

Vasile Cepoi, consilier în Cancelaria Primului Ministru: "Trebuie să respecţi, pe de o parte liniştea, dar şi, pe de o parte, şi doriţa de relaxare, de divertisment. Autorităţile şi investitorii ar trebui să gândească acest lucru pentru că numai astfel Techirghiol va putea redeveni un punct de atracţie nu numai pentru cetăţenii nioştri, români, ci şi pentru cetăţenii din celelalte ţări."

Potrivit consilierului prim-ministrului, sanatoriile balneare s-ar putea ocupa foarte bine şi de partea de agrement însă legea nu le permite. Pentru acest lucru, ele nu ar mai trebui să fie instituţii publice pentru că sunt încorsetate într+o serie de legi ce nu le permit să se dezvolte atât de rapid ca şi o unitate privată.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban 

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri