40 de zile pe mare. Bricul "Mircea" a plecat în voiajul de practică

Data publicării:
BriculMircea

La bordul navei se află şi 13 cadeţi din Bulgaria, Grecia, Turcia, Polonia şi China. Tiang Cheng Xiang are 22 de ani. A venit tocmai din Beinjing într-un schimb de experienţă cu Academia Navală "Mircea cel Bătrân". A călătorit zece ore cu avionul până în Turcia apoi alte aproape două ore până la malul mării. Se află pentru prima oară pe o navă veche de 77 de ani. 

Tiang Cheng Xiang, cadet: În ţara noastră nu există astfel de nave. Avem doar nişte fregate. Este ceva unic pentru mine. Este unică această oportunitate de a mă afla şi de a servi pe această navă

Alexandra Ghinghiloschi, cadet: La fiecare moment vom avea o provocare, de la lucrul în arboradă, la testele pe care le dăm aici

În cele 40 de zile cât va dura marşul de instrucţie, cadeţii vor parte de un regim milităresc la propriu!

Cmdr. Dan Ciontoiu, comandatul marşului de instrucţie: Programul nromal: cu deşteptare de dimineaţă, cu sectoare de curăţenie, cu servitul mesei, program de învăţământ dimineaţă, program de învăţământ dimineaţă, învăţământ de după.amiază, lucrul în arboradă.

Cmdr. Gabriel Moise, comandantul navei-şcoală "Mircea": Intenţionăm, pe o distanţă foarte scurtă, un an, maximum doi, să iniţiem un încomjur al lumii care, din punctul meu de vedere, orobabil că va dura 7-8 luni

Cadeţii vor face escale in porturi din Italia, Spania, Barcelona, Franta şi Muntenegru. Acolo, vor avea misiunea de a promova litoralul românesc şi vor împărţi celor care vor urca la bordul navei plainte, brelocuri şi tricouri... în stilul Mamaia. 

Puţin după ora 10.00, bricul "Mircea" a ridicat ancora şi a pornit în marea aventură pe Marea Neagră şi Marea Mediterană.

Pe cheu au rămas bunicii, părinţii, iubitele şi soţiile cu lacrimi în ochi. Vera Zorilă are 80 de ani. A venit singură, cu autobuzul, tocmai din Brăila să îşi ia la revedere de la nepotul pe care l-a crescut. 

Vera Zorilă, bunică: Şi ce va zis nepotul? Unde se duce? Când se întoarce? Păi, 40 de zile mi-a zis că stă. Se duce în Italia, în...nu mai ştiu unde. O să vă fie dor de el? Da cum, dacă eu l-am crescut...

Primul marş de instrucţie al Bircului "Mircea" a avut loc pe data de 3 iulie 1939. Cadeţii au navigat în Marea Mediterană şi au făcut escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger şi Alexandria.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri