A început lupta anti-mine. Vapoarele NATO desfășoară noi exerciții în Marea Neagră

Data publicării:
nava nato1

Fregata italiană ITS Aviere este liderul grupului de nave care a ajuns în Portul Constanța.

Radarele și sonarele performante fac din vaporul de luptă un important membru al Grupării Navale Permanente de Luptă împotriva Minelor.

Inițial, Aviere a fost contruită pentru a fi livrată flotei irakiene, dar embargoul impus țării arabe a făcut ca fregata să rămână în posesia Marinei Militare din Peninsulă.

Paul Greavu, reporter Digi 24 Constanța: "Ca să înțelegem forța acestei fregate, tunul din spatele meu are calibrul 127 de mm și poate lovi tințe aflate la 4 mile depărtare."

Reprezentanții NATO spun că existe zone care pot fi atacate uşor de inamic şi de aceea strategiile de luptă şi le-au concentrat pe aceste arii.

Dan MacKiegan, locţiitorul Şefului de Stat Major al comandantului Comandamentului NATO: "NATO are două flancuri. Flancul de Nord, lângă Norvegia, şi cel de Sud lângă cei trei aliaţi ai noştri de lângă Marea Neagră."

Giovanni Piegaja, comandantul Grupării SNMCMG-2: "Am avut ocazia sa ne prezentăm cooperarea comuna şi să ne dăm seama cât este de uşor să colaborăm cu navele, în special româneşti, integrate NATO."

Militarii sunt foarte bine antrenaţi. Acum fac exerciţii de rutină, dar pentru că se află într-o zonă tensionată, tratează munca lor cu şi când ar fi într-o misiune reală.

Din grupul de nave ajuns la Constanța mai fac parte dragorul de mine ITS Rimini, fregata britanică HMS Chiddingfold și nava de luptă turcească TCG Akcay. Timp de 5 zile, vapoarele se vor antrena în comun și vor căuta dispozitive explozive pe fundul Mării Negre.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri