Arheologie cu detinuţi. Cetatea Callatis este reabilitată de persoane închise la Poarta Albă

Data publicării:
callatis

Ei au fost preferaţi pentru activitatea de reabilitare a Cetăţii Callatis, din Mangalia, deoarece este o lucrare extrem de dificilă şi presupune o muncă brută şi migăloasă, la care nu mulţi se încumetă.

Deţinuţii selectaţi sunt încarceraţi în regim semideschis.

Conducerea Penitenciarului spune că sunt extrem de harnici şi lucrează sub îndrumarea cercetătorilor de la Muzeul de Arheologie din localitate.

Primarul muncipiului Mangalia speră ca refacerea patrimoniului cultural din zonă să atragă mai ales turiştii care vizitează sudul litoralului. În prezent, zidurile cetăţii sunt ascunse privirii din cauza mărăcinilor şi buruienilor din jurul ei.

Cristian Radu, primar Mangalia: "Mangalia este cea mai veche aşezare din România şi este păcat! Avem o cetate pe care nu o punem în valoare. Uitaţi-vă, turiştii tranzitează Mangalia, ajungeau poate în Turcia, în Grecia, sau Bulgaria, făceau 3 poze şi lăsau câteva mii de euro. Pot lăsa sumele acestea de banii şi în Mangalia".

Acum se lucrează la zidul de incintă nordic, urmând ca în perioada următoare să înceapă munca la tronsonul estic şi colţul de nord-vest al incintei romano-bizantine, din zona necropolei.

Valoarea totală a proiectului depăşeşte 3 milioane de euro şi este finanţat din fonduri europene nerambursabile.

Ocupată rând pe rând de eleni şi romani, cetatea, distrusă de popoarele migratoare din secolele VIII şi IX d.Hr, este scoasă la lumină şi restaurată sub îndrumarea arheologilor din Mangalia.

reporter: Loredana Vesparu
operator: Alexandru Brînzaru>

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri