Baia comunală din Medgidia, în ruină. Ar fi nevoie de 1,6 milioane de euro pentru a fi repusă în funcţiune

Data publicării:
baia comunala merdgidia

Cei peste 20 de ani de când baia turcească a ieşit din funcţiune şi-au pus amprenta asupra ei: pavimentul din marmură nu mai există, bucăţi din pereţi s-au prăbuşit, tencuiala a fost roasă, iar în incintă au crescut buruieni. Din 1901 şi până după Revoluţie, băii turceşti i s-a schimbat destinaţia de mai multe ori.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Din această ultimă încăpere a clădirii nu s-a păstrat mare lucru. De la acel zid şi până mai încolo, construcţia este nouă...relativ. A fost făcută în 1930 când aici a funcţionat o centrală electrică şi, apoi, o fabrică de covoare."

În secolul al 17 lea, când Medgidia era cel mai important centru militar otoman, aici deja funcţiona un hamam.

Ecrem Gafar, profesor de istorie: "Este cea mai veche clădire rămasă în picioare. În curtea în care se găseşte această baie, în acest hamam, s-au găsit şi urmele celui de-al treilea val de apărare din Doborgea."

Ca să refacă întregul complex, autorităţile au nevoie de 3 milioane de euro.

Marian Iordache, primarul oraşului Medgidia: "Am înaintat acest studiu de prefezabilitate miniştrilor din Turcia care au vizitat Medgidia. În cinci ani au fost trei miniştri care au venit: ministrul Educaţiei, ministrul de Externe, respectiv ministrul Sănătăţii. Guvernul Turciei cunoaşte această situaţie."

Primăria s-ar mulţumi măcar cu refacerea băii comunel turceşti - o investiţie de peste 1,6 milioane de euro.

acă nu se vor găsi soluţii cât mai repede, timpul îşi va pune şi mai mult amprenta peste această bucată de istorie.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri