Boala "limbii albastre", o necunoscută pentru fermieri

Data publicării:
vaci 1

Costinel Pascu, cioban: "De când sunt eu cioban, că am fost şi pe partea Timişoarei, şi toată Constanţa asta, în toată Dobrogea, eu nu am auzit de asemenea boală. N-am întâmpinat nici la ţurcanari. N-am văzut..."

Costinel este cioban de aproape 60 de ani. Spune că Cel puţin 20 de oi din trei sute au contactat aceasta boală ciudată şI nu doar şase aşa cum spun autorităţile. Focarul de la Băneasa a fost descoperit în urmă cu 3 săptămâni dar măsurile pentru combaterea bolii nu s-au luat nici până acum.

Ion Marin, primarul oraşului Băneasa: "Sâmbătă trecem la dezinsecţie în zona afectată."

Între timp, fermierii spun că au cheltuit zeci de mii de lei pe antibiotice, însă acestea nu au avut niciun efect, aşa că au separat animalele bolnave de cele sănătoase.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Toate aceste animale, 40 la număr, sunt bolnave. Şapte au murit în doar 3 săptămâni. Neoficial, este vorba despre boala limbii albastre."

Vasile Ivaşcu, fermier din Lipniţa: "Nu există oi bolnave în exploataţia mea. Au fost prelevate probe, de trei ori. Din păcate, până în momentul de faţă nu am primit nimic oficial."

Medicii Direcţiei Sanitar veterinare din Constanţa i-au comunicat fermierului doar telefonic că analizele au confirmat prezenţa virusului în turma lui, dar buletinul de analize nu i-a fost trimis. Toată munca a fost depusă de medicii veterinari care au prelevat probele şi i-au sfătuit pe crescătorii de animale ce măsuri să ia.

Vasile Ivaşcu, fermier din Lipniţa: "În cursul zilei de astăzi voi merge la DSV. Vor fi însoţite de un document oficial şi le voi preda laboratorului de acolo, de la DSV cu aceste căpătâni. Nu ar fi trebuit transportate în anumite condiţii, luate chiar de cei de la DSVSA? Probabil că aşa ar fi trebuit dar....momentan aşa vom proceda."

Robert Nenciu, purtător de cuvânt al Prefecturii Judeţului Constanţa: "Prefectul judeţului Constanţa a decis ca toate târgurile de animale de pe raza judeţului să fie închise până pe data de 5 octombrie 2014 urmând ca, ulterior, în funcţie de evoluţia bolii limbii albastre pe teritoriul judeţului Constanţa, reprezentanţii ANSVSA să dispună noi măsuri."

Oficial, în judeţul Constanţa sunt trei focare de infecţie cu boala limbii albastre, toate în sudul regiunii, şi peste o sută de animale bolnave. Chiar dacă Proprietarii de animale spun că mai bine de treiyeci au murit din cauza bolii, Prefectura susţine că a fost informată de Direcţia Sanitar Veterinară că oile şi vacile fost sacrificate de ciobani şi fermieri.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri