Bricul Mircea s-a întors acasă. Cadeţii au străbătut peste 4.000 de mile într-un voiaj de instruire

Data publicării:
bric venire

 

Urcaţi pe catarge, cadeţii au salutat rudele venite în întâmpimarea lor. Ancorate la cheu, fregatele Maria, Regele Ferdinand şi Mărăşeşti au salutat intrarea spectaculoasă a bricului în Portul Constanţa.

Timp de 40 de zile, viitorii marinari au înfruntat capriciile mării dar, spun ei, cu un lucru nu s-au obişnuit: dorul de casă.

Nicolae Andrieş a plecat în voiaj la scurt timp dup ce s-a născut fiica lui. Emoţia revederii a fost greu de descris în cuvinte. El spune că a stat mereu cu gândul la soţia şi fiica sa iar cele 40 de zile au trecut destul de greu departe de ele. Pe de altă parte, experienţa a fost unică.

Nicolae Andrieş, cadet: A fost un voiaj foarte bun. Au fost şi momene dificile, cum ar fi răul de mare pe care cu toţii îl avem. La unii se manifestă mai bine, la alţii...nu.

Elevi sau cadeţi români ori străini, fete sau băieţi, toţi au avut sarcini de îndeplinit pe vas. Trezirea s-a dat în fiecare dimineaţă, au urmat sectoarele, apoi înviorare şi micul dejun. Până seara târziu, viitorii marinari militari au făcut instrucţie şi şcoală. Nu a fost timp de odihnă.

"Pot spune că urcarea în arboradă a fost destul de dificilă la început, dar a început să ne placă şi am ajuns să ne urcăm de plăcere. Bineînţeles, a fost şi răul de mare care ne-a dat puţine belele", a spus unul dintre cadeţi. 

Şi pentru străini a fost greu să se acomodeze cu viaţa de la bordul Bricului Mircea: "Pentru mine, cel mai greu a fost să dorm în hamac. Ai căzut? Da...În final, a fost bine deşi nu este confortabil", a spus un cadet din Portugalia. 

Bricul Mircea va intra în reparaţii pe banii Ministerului Apărării Naţionale

La ceremonie a participat şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, care i-a felicitat pe viitori marinari militari pentru curajul de care au dar dovadă. Peste 220.000 de euro a costat marşul cadeţilor, banii fiind alocaţi de Ministerul Apărării. Tot cu bani de la stat, Bricul Mircea va fi modernizat. 

Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale: Imediat după Ziua Marinei, va intra în reparaţii, într-un şantier din Constanţa. Vom aloca, cred, tot un milion de lei. Să văd cât vor fi evaluările specialiştilor.

Anul trecut, ministerul a alocat o sumă miliară pentru schimbarea parâmelor şi a velelor.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri