Cabine de vot puţine şi diplome nerecunoscute. La Eforie, s-au dezbătut problemele românilor de pretutindeni

Data publicării:
DIASPORA

Premierul Victor Ponta a susţinut că prioritatea Guvernului este legată de românii din Ucraina.

Victor Ponta, premierul României: "In primul şi primul rând, există un prim cerc în jurul României şi, chiar dacă cei care sunteţi azi aici reprezentaţi românii din Spania, din Italia, din Franţa, din Marea Britanie, nu trebuie uitat că prima prioritate a României este spre acest prim cerc."

Premierul susţine că străinii şi-au făcut o imagine deformată despre ţara noastră din cauza unor cetăţeni care s-au plâns în presă că România este o ţară săracă şi plină de infractori. Cât despre materialele apărute în presa internaţională potrivit cărora românii crează cele mai mari probleme în afara frontierelor, un ziarist italian are o altă părere.

Fernando Crociani Baglioni, jurnalist italian: "Când se spune că este un anumit procent al românilor din puşcăriile italiene, că puşcăriile din Italia sunt pline de români, aşa cum au spus şi prim-ministrul, şi ministrul, avem şi noi elementele noastre negative şi acesta este chiar efectul crizei sociale."

Românii care vor să lucreze cu drepturi legale se lovesc de o problemă fără rezolvare în acest moment: nerecunoaşterea studiilor absolvite în România.

Personalul medical este categoria profesională care se confruntă cel mai des cu această problemă. Şi accesul la informaţie este dificil pentru românii de pretutindeni: nu au de unde să afle ce drepturi sau ce obligaţii au ca şi angajaţi însă, reprezentanţii Guvernului, susţin că acesta este un neajuns care se va rezolva.

Şi pentru că anul acesta vor fi alegeri prezidenţiale şi, ca de fiecare dată, secţiile de vot din străinătate sunt insuficiente şi se crează cozi, Ministerul românilor de pretutindeni promite că va lua măsuri.

Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni: "Pentru alegerile prezidenţiale se discută deja şi sunt la curent cu această discuţie, să vedem în ce măsură se poate face, o suplimentare a secţiilor de votare, în măsura în care există capitalul uman şi material necesar."

În străinătate, trăiesc aproximativ patru milioane de români cu drept de vot.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri