Cea mai veche moschee din România. Esmahan Sultan a fost restaurată în urmă cu câţiva ani

Data publicării:
TURIST MOSCHEE

Moscheea "Esmahan Sultan" este la 5 minute de mers pe jos de Portul Turistic Mangalia.

Halil Ismet - Imam Geamia "Esmahan Sultan": "Această geamie este cea mai veche din țară . Atunci era imperiul Otoman deci necesita construirea unei geamii. Și era singura din localitate ."

Fiind sub ocupaţie şi administraţie otomană, aproape toate satele şi oraşele din Dobrogea aveau nume turceşti, iar şcolile erau amplasate lângã moschei. La începutul secoului 20, existau aproape 200 de geamii.

Iusuuf Murat - Muftiul Cultului Musulman din România: "Ea a mai rămas cea mai veche, erau altele şi mai vechi construite pe timpul Imperiului Otoman. Ea a fost cea pe care am putut s-o conservăm. Bunicii noştri au reuşit s-o conserve pe cea din Mangalia. Este cea mai veche moschee rămasă pe teritoriul României în ţinutul Dobrogei. Cu ea, comunitatea musulmană se mândreşte foarte mult mai ales că are o arhitectură specifică perioadei respective"

Moscheea "Esmahan Sultan" este unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice de pe meleagurile noastre, spun cunoscătorii, datorită combinaţiei dintre stilul grecesc cu cel turcesc, căreia i se adaugă şi uşoare influenţe maure.

Marian Cioacă - reporter Digi24 Constanţa: "La exterior, cladirea moscheii capată o notă aparte datorită pridvorului, stâlpilor şi balustradelor din lemn. În curtea lăcaşului de cult se află o fântână realizată din pietre provenite dintr-un mormânt antic."

Fântâna din curtea moscheii are şi ea un rol special. Aici avea loc procesul de "abluţiune", adicã spãlare ritualã. Mai exact, pentru a putea îndeplini ritualul de rugãciune, un musulman trebuia sã fie curat.

Halil Ismet - Imam Geamia "Esmahan Sultan": "Fântâna este tot din timpul construcției geamiei la musulmani. Înainte de rugăciune se face o altă "abluţiune", se spală pe mâini pe față pe picioare până la glezna noi spunem Abdez."

În curte se află un cimitir la fel de valoros. Cele mai vechni morminte au trei secole, iar inscripţiile de pe stelele funerare sunt scrise în trei limbi: turcã, persanã şi arabã.

Halil Ismet - Imam Geamia "Esmahan Sultan": "Uitați, lângă moschee, este un mormânt se cheamă al lui Fendi, fost muftiu, după-aceea mai încolo este o fată care a murit tânără şi scrie pe mormântul ei: Am venit pe lumea asta, nu m-am săturat de viață, pesemne că așa mi-a fost destinul, n-am știut de dinainte."

Pentru a intra în moschee, vizitatorii nu plãtesc nicio taxã, în schimb trebuie sã se descalţe. Interiorul este spaţios, iar podeaua este acoperitã cu mochetã. În centru este amvonul, locul de unde imamul predicã, dar şi altarul. Rugãciunea ritualã se face, obligatoriu, de cinci ori pe zi. Iar la moscheea din Mangalia vin şI cei mici, chiar dacă rugăciunea este pentru cei care au trecut de adolescenţă.

Moscheea este gazdã şi în zilele de azi pentru cele 800 de familii de musulmani care mai trãiesc în Mangalia, dar şi pentru miile de turişti care îi trec pragul anual.

reporter: Marian Cioacă
operator: Mihai Ciobanu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri