Chinezii negociază pentru reactoarele 3 şi 4. Şi alţi oameni de afaceri străini sunt interesaţi să investească în Centrala noastră nucleară

Data publicării:
centrala-nucleara

Sursa foto: http://centralanuclearaaaa.blogspot.ro/

Potrivit noilor reglementări, companiile care vor investi în proiectul reactoarelor 3 şi 4 nu mai pot beneficia în mod direct de energia produsă de viitoarele reactoare. Vor fi obligate să o vândă pe bursă operatorilor pieţei de energie electrică şi de gaze naturale din România. Conducerea companiei nu crede că punerea în funcţiune a altor două reactoare va avea drept consecinţă creşterea producţiei de energie dar, dacă va fi cazul, va fi exportată.

"De curând a fost anunţară o interconectare cu Slovacia, Slovenia. Dacă nu ma înşel, la un moment dat se va pune problema acestor interconectări cu ţările vecine precum Bulgaria, Moldova, ca să nu mai amintim de cablul subteran", a spus, astăzi, Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica.

Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie, susţine că după ce investiţia va fi gata, va mai dura până când să fie conectate la sistemul naţional energetic. "Dacă noi am porni construcţia la reactoarele 3 şi 4, nu vă imaginaţi că vor fi date în exploatare în termen foarte scurt. Este timp suficient,până atunci, să facem şi interconectările", a subliniat Dumitraşcu. 

Listarea la Bursă, obiectivul numărul unu pentru Nuclearelectrica

Prioritatea numărul unu pentru Nuclearelectrica este listarea la Bursa de Valori Bucureşti, un angajament asumat de Guvern în faţa Fondului Monetar Internaţional.

Compania pregăteşte oferta publică primară de vânzare a zece procente din acţiunile companiei care se va derula în intervalul 9 - 20 septembrie.

Preţul de subscriere este cuprins între 11 lei şi 20 de bani şi 15 lei pe acţiune şi va fi stabilit după oferta publică primară. În total, vor fi emise peste 253 de milioane de acţiuni, reprezentând 10% din capitalul social al companiei, valoarea lor minimă totală fiind estimată la 64 de milioane de euro. După închiderea ofertei, Nuclearelectrica va încasa integral preţul acţiunilor oferite

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica spune că "vizăm, primordial, obiective investiţionale. Unele dintre ele sunt cele de implementare a măsurilor de creştere a siguranţei nucleare post-Fukushima. construirea unei instalaţii de detritiere"

Potrivit angajamentelor asumate în faţa Fondului Monetar Internaţional, planurile de privatizări ale Guvernului prevăd listarea a 10% din acţiunile Romgaz, până în noiembrie 2013, a pachetului majoritar al Electrica- până în aprilie 2014 şi a unui pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, până cel târziu în luna iunie 2014.


reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

Editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea văruiește copacii, soțul ei...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Brian Cox critică performanța lui Joaquin Phoenix în filmul „Napoleon”: „Aș fi interpretat acel rol mult mai...