Cinematograful Republica se va transforma. Sala de spectacole va avea 750 de locuri 

Data publicării:
cinema republica1

Paul Greavu, reporter Digi 24 Constanța: "Pe vremea comunismului, de aici din fața cinematografului, până acolo, în intersecție se formau cozi foarte lungi pentru a obține un bilet la o premieră. Ca să vadă un film bun, oamenii se așezau la cozi chiar și cu două ore înainte de începerea filmului."

Din fostul cinematograf au mai rămas acum doar scena şi grinzile de lemn. Abia în 2013, autorităţile constănţene au depus un proiect pentru reabilitarea lui.

Mare parte din finanțare, aproape 2 milioane de euro, va fi suportată din fonduri europene. Restul de bani vor fi dați de către autoritățile locale.

Centrul va include, pe lângă cinematograful propriu zis, mai multe centre educative pentru tineret.

Ionuț Nache, manager proiect: "Grupul țină, beneficarii direcți ai acestui proiect sunt toți ce 152 de mii de tineri, preșcolari, elevi și studenți, din Polul Național de Creștere Constanța."

Foști angajați, dar și oamenii care nu ratau pe vremuri nicio producţie cinematografică, aşa cum făcea domnul Vasile Ionescu, spun că vor fi printre primii care îşi vor cumpăra bilet la film.

Vasile Ionescu, cinefil: "Ăsta a fost de o viață aici. Ce vă amintiți legat de acest cinematograf? Mă leagă o viață!"

Dumitru Vlăescu, fostul director al cinematografului: "Aveam spectatori din toată țara. Erau încântați de calitatea spectacolelor prezentat."

În anii 80 şi 90, Cinematograful Republica era lider național la încasări, iar filmele rulau aici cu casa închisă.

reporter: Paul Greavu
operator: Mihai Ciobanu / Alexandru Brînzaru

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri