Corabie antică, descoperită în largul Mării Negre. Nava are, probabil, o vechime de două mii de ani

Data publicării:
scafandru cu pet

Cu echipamente minime și cu o plută improvizată dintr-un bidon de plastic scafandri Iulian Rusu şi Pascale Roibu au ieşit cu şalupa, pe mare. Când au ajuns la o milă depărtare de ţărm, au descoperit epava. 

Se pare că este vorba despre o corabie antică îngropată în nisip la aproape 20 de metri adâncime, în zona vechiului Port Tomis.

Iulian Rusu, preşedintele Clubului Marine Explorer Constanţa: "Din datele pe care am putut să le obţinem , din cercetarea sumară este construită în zona mediteraneană, în zona Siciliei sau a vulcanului Santorini."

Sonarul a arătat că nava are 20 de m lungime. În zonă au fost găsite rămăşiţe ale balastului: roci, bucăţi de cărămidă, fragmente ceramice şi lemn.

Cel mai probabil corabia s-a scufundat în urma unei furtuni şi a ajuns pe fundul mării. Analiza geologică a rocilor care alcătuiau balastul a arătat că acestea provin de pe coasta Italiei.

Gabriel Custurea, directorul Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța: "Nu e de mirare că s-a găsit o epavă, se presupune ca este o epava antică, ar trebui să vedem materialul din care este făcută  pentru a o putea data."

Muzeografii spun că sunt şanse foarte mari ca la bord să fie obiecte cu o mare valoare arheologică. Pentru a explora epava şi a recupera încărcătura este nevoie de aprobări de la Ministerul Culturii şi de specilişti care să-i însoţească în adâncuri pe cei doi scafandri.

reporter: Marieta Iorga
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri