Depozit radioactiv în loc de reactoare. Un depozit de deşeuri radioactive va fi construit lângă Saligny

Data publicării:
centrala cernavoda

Până la sfârşitul acestui an, România va începe construcţia unui depozit de deşeuri nucleare. Valoarea proiectul este de 500 de milioane de euro şi este dezvoltat în timp ce toate celealte activităţi din domeniul nuclear sunt blocate.

Regia de activităţi nuleare, care produce combustibil pentru centrala de la Cernavodă şi se ocupă de cercetare, se află în reorganizarea judiciară.

Din 2009 şi până acum, niciun investitor nu s-a arătat interesat de finalizarea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: "Acum mai bine de un an, holurile Palatului Parlamentului gemeau de oameni de afaceri chinezi, dar şi de promisiunile Guvernului că aceştia vor aduce în România miliarde de euro. În acest moment au mai rămas doar promisiunile."

Prospecţiuni pentru descoperirea unor zăcăminte de uranie nu se mai fac, iar angajaţii ultimelor mine deschise fac grevă.

Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei: "Proiectul nuclear românesc este într-un mare impas. Nu există niciun fel de asumare politică privind proiectul nuclear!"

Viitorul depozit va fi construit în apropiere de Cernavodă, pe o suprafaţă de 40 de hectare, şi ar urma să fie folosit timp de 65 de ani.

Costuri mari pentru finalizarea reactoarelor

La Centrala de la Cernavodă funcţionează două din cele patru reacţioare cu care a fost proiectată. Specialiştii atrag atenţia şi că, în curând, proiectul va trebui refăcut integral.

Lucian Biro, expert în energie nucleară: "Industria grea românească nu mai poate fabrica echipamente nucleare. E posibil la un moment dat să nu mai putem importa echipamente ca cele de la unitatea 1 şi 2". 

Finalizarea celor două reactoare este estimată la peste 6 miliarde de euro.

În timp ce România încă aşteaptă investitori, Turcia, Bulgaria şi Ungaria au încheiat acorduri cu Rusia pentru construcţia şi modernizarea centralelor lor nulearelectrice şi, în curând, nu vor mai avea nevoie de energia pe care o puteau importa din România, spun experţii din domerniu.

reporter: Cătălin Bălan
operator: Octavian Ionescu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri