Dunărea mică afectează peştele mare. Speciile de mari dimensiuni fie mor, fie nu mai pot trece prin canale

Data publicării:
DUNARE MICA

Au fost înregistrate colmatări accelerate, mai ale pe canalele tăiate transversal, respectiv în direcţia nord -sud, în principal, în canalul Mila 35, continuat cu acest canal Sireasa fiind şi ruta principlaă de transport a turiştilor.

Canalele şi lacurile din Deltă aproape că au secat.

Marian Tudor, director general al INCDDD: Temperaturile foarte ridicate pe o durată de timp însemnată plus lipsa precipitaţiilor, pote duce pe de o parte în zonele cu adâncimi mici ale apei şi trebuie să spunem că majoritatea lacurilor din Delta Dunării sunt lacuri puţin adânci.  Peştii la scăderea nivelelor apelor în lacuri îşi găsesc refugiu în canale şi apoi în braţele Dunării.

De suferit are si ecosistemul. Este doar o chestiune de timp pana cand pestii vor incepe sa moara, pentru ca nu toti reusesc sa se refugieze in bratele inca generoase ale Dunarii.

Lucian Simion, guvernatorul Deltei Dunării: În momentul în care scade în continuare apa pot să apară astfel de situaţii.

Cei mai afectati sunt pescarii, care se intorc la mal si cu 30% mai putin peste. Speciile mari sunt cele mai afectate, cum ar fi crapul fitofagul sau stiuca. Mai mult, adancimea mica pune probleme si traficului pe canale.

Ștefan Grigore, pescar: De două trei luni de zile, pelicanii şi cormoranii vor distruge tot peştele care este în Deltă, noi nu o să mai avem ce pescui. Foarte, foarte mult suferă peştele şi ne moare şi mult peşte din cauză că apele sunt foarte mici.

Paul Greavu reporter Digi24 Constanţa: Adâncimea actuală permite circulaţia doar bărcilor de mici dimensiuni, iar diferenţa de nivel de aproape jumătate de metru este vizibilă pe malurile canalelor.

Potrivit Institutului de cercetare din Tulcea in Delta Dunarii sunt aproximativ 3000 de km de canale pe care circula oficial 1200 de pescari.

reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri