EXCLUSIV: Şoarecii de câmp fac ravagii în Dobrogea. Anul trecut 35.000 hectare din judeţul Constanţa au fost distruse

Data publicării:
soarecele de camp

În astfel de galerii subterane, milioane de şoareci stau ascunşi pe timp de zi. La lăsarea serii, rozătoarele ies la suprafaţă şi atacă.

Nicolae Sofrone, agricultor: Sunt şanse foarte mari să se repete de anul trecut atacul de şoareci care a început în toamna lui 2014 şi a continuat până în momentul recoltării.

Singura metodă acceptată de a stopa înmulţirea şoarecelui de câmp este utilizarea unei otrave care se aplică manual, în fiecare gaură în parte, ceea ce înseamnă o muncă enormă.

Gheorghe Lămureanu, agricultor: La 1.000 ha sunt 6-7 oameni care cu care lucrăm aceste terenuri şi efectiv nu avem mână de lucru să-l punem manual la galerii şi aţi văzut nu este vorba de 2 galerii la metru pătrat. Sunt poate 10 galerii la metru pătrat şi ţineţi minte că acest şoricel de câmp se înmulţeşte la 30 de zile de 10 ori.

Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii: Sunt şoareci de câmp care se reproduc cu precădere în anotimpurile sau în anii secetoşi. Motivele sunt multe, mai ales că această vară secetoasă a fost precedată de o iarnă blândă şi destul de umedă. Toate acestea au favorizat înmulţirea acestor rozătoare.

Ca să stârpească şoricelul de câmp, agricultorii au construit pe terenuri suporţi de lemn pe care să se aşeze păsările răpitoare în speranţa că vor mânca o parte din rozătoare.

Gheorghe Lămureanu, agricultor: Unde aveam doi trei ereţi şi unde noi îi alungam de pe câmp astăzi am ajuns să îi înmulţim, să le lăsăm de mâncare.

Unităţile fitosanitare vor hotărî dacă este necesară o derogare de la uniunea europeană pentru utilizarea unei alt tip de otravă, mai puternică, ce se poate aplica mecanizat.

Gheorghe Pascu, directorul Oficiului Fitosanitar Constanţa: Agricultorii noştri s-au obişnuit într-o anumită perioadă cu un anumit produs pe bază de endosulfan care era mai uşor de aplicat dar datorită gradului ridicat de toxicitate el a fost retras de pe piaţa UE şi a mai fost folosit doar într-un an cu aprobare specială.

Anul trecut, aproximativ 35.000 de hectare de rapiţă, orz şi grâu au fost compromise de şoarecele de câmp, numai în Dobrogea.

reporter: Annabelle Borş
operator: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri