Fregatele vor fi modernizate

Data publicării:
fregata pe mare

Regelui Ferdinand şi Reginei Maria le vor fi schimbate sistemele de senzori si modernizata tehnica de lupta. Asta înseamnă că echipajele vor putea să se apere mai bine, dar să şi răspundă mult mai sigur ameninţărilor pe mare.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Pe freagete vor fi montate sisteme de comanda care în momentul unei lupte reale vor ghida armamentul cu mai multă precizie pentru distrugerea navelor inamice sau a altor ţinte de pe mare, din aer sau de sub apă".

Actualele rachete de pe fregatele cumpărate de la britanici sunt depăşite, susţin analiştii militari, şi într-un război modern nu ar face faţă într-o luptă cu nave mult mai sofisticate.

Marian Zidaru, analist militar: "Sistemul P15 Termit, cu rachetele din dotare, este un sistem destul de vechi, în marina militară rusă a fost înlocuit încă de acum 20 de ani."

Ministrul Apărării Naţionale a declarat la Constanţa că a venit şi rândul marinei militare să fie pe lista de priorităţi. Aşadar, cele două fregate vor intra în şantierul Midia anul viitor.

Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale: "Am demarat anul trecut programul de modernizarea a aviaţiei, anul acesta finalizăm câteva programe care au fost începute acum 6-7 ani în domeniul forţelor terestre şi prioritate pentru mine şi pentru statul major general şi pentru armată este, de anul viitor, să demarăm modernizarea flotei, cu toate componentele sale."

Specialiştii susţin că investiţiile din armată nu sunt întâmplătoare şi vin într-un context al situaţiei tensionate din zonă, mai ales că la ultimul summit Nato din Ţara Galilor s-au impus noi standarde.

Marian Zidaru, analist militar: "S-a hotărât ca fiecare ţară membră NATO să achiziţioneze tehnică modernă şi să-şi mărească cheltuielile militare, deci sigur că nu e întâmplătoare şi că este generat de această situaţie din zona Mării Negre."

Analiliştii militari susţin că o modernizare a celor două fregate ar ajunge la costuri de peste o sută milioane de euro, dar Ministerul Apărării nu a stabilit încă la cât se va ridica finanţarea. Fregatele au fost cumpărate de România în 2003.

La momentul achiziţiei, navele aveau o vechime de 16, respectiv 15 ani şi fuseseră scoase din uz de către Royal Navy. Afacerea s-a desfăşurat prin intermediul firmei BAE Systems, care a cumpărat navele cu mai puţin de 200.000 de lire bucata, si ulterior le-a vândut României după revitalizare cu 116 de milioane de lire sterline.

reporteri: Paul Greavu, Anca Medrea
operator: Cristian Caciauna 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri