Grecii sunt la adăpost în România. Cei care muncesc aici nu au limitări de bani pe card

Data publicării:
GRECI

Fani Stambouli a venit în România la invitaţia unor prieteni şi cântă împreună cu ei la o terasă cu specific grecesc din Mamaia. Banii câştigaţi aici intră în contul unei bănci greceşti din ţara noastră, aşa că nu resimte şocul financiar. În schimb, nu poate folosi conturile deschise în Grecia.

Fani Stambouli, solistă: S-au închis conturile, dar ni s-a spus că doar pentru moment. Sperăm ca săptămâna viitoare să se deschidă și să fie mai bine.

Chiar dacă stau pentru o perioadă limitată în ţara noastră, grecii se gândesc cu groază la ce-i va aştepta atunci când se vor întoarce în ţară. Costel Iosif s-a stabilit în Grecia în urmă cu 18 ani. Este bucătar şi spune că în ultimii doi ani şi-a găsit din ce în ce mai greu un loc de muncă acolo. De aceea a ajuns să lucreze într-un restaurant din Mamaia.

Costel Iosif, bucătar-şef: Trecem printr-o perioadă foarte grea în Grecia, meseria noastră este din ce în ce mai puțin căutată și este foarte greu să trăim de pe o zi pe zi, acolo, în Grecia. O să plec...am casă unde am fost. Când se termină sezonul mergem în Grecia, ce să facem? O să aveți unde să lucrați acolo? O să căutăm. Nimic nu e sigur. Poate nu ne mai dă voie nici să intrăm dacă ies din zona Euro.

Din cauza situaţiei dramatice prin care trece în aceste momente Republica Elenă, tot mai mulţi greci au devenit eurosceptici. Îşi vor drahma înapoi şi odată cu ea cu un trai mai bun.

Costel Iosif, bucătar-şef: Cu drahma era mai ieftină viața, aveai bani în buzunar, acum, cu Euro nu mai ai bani în buzunar, oricât salariu ai nu ai bani în buzunar niciodată.

Fani Stambouli, solistă: Să rămânem în Europa, dar nu cu moneda Euro.

Petros Parashuydis, cântăreţ la buzouki: Toată lumea este în încurcătură, nu știe ce o să se întâmple e o situație mai delicată. Dacă aș fi fost în Grecia și aș fi votat, aș fi pus în urnă un vot alb, pentru că e bine și cu Euro, dar o duceam bine și cu drahma

Cei trei vor pleca din România la finalul sezonului estival. Aici câștigă între 40 și 70 euro pe zi, în funcție de meseria fiecăruia.

reporter: Anca Medrea
operator: Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri